Mobing i diskriminacija – učestali oblici kršenja prava novinarki

Vijesti 29. jun 201918:30 > 18:32
Fena

Mobing i diskiminacija su najučestaliji oblici kršenja ljudskih prava novinarki u medijskim kućama, zbog čega je neophodno educirati novinarke o njihovim pravima i potaknuti ih da više koriste pravnu i institucionalnu zaštitu, rečeno je na radionici "Položaj i zaštita novinarki u bh. medijima" održanoj u Banja Luci u organizaciji Udruženja BH novinari.

Namjera BH novinara je da jačenjem mreže novinarki, međusobne solidarnosti i unaprjeđenja znanja o zakonskim i institucionalnim mehnizmima zaštite ženskih ljudskih prava, poboljšaju položaj novinarki i motiviraju ih da se bore za jednak pristup menadžerskim i uredničkim pozicijma, te budu ravnopravne sa svojim muškim kolegama u raspodjeli uticaja i moći u medijima. 

Na radionici je navedeno da u bosanskohercegovačkim medijima samo 24 posto uredničkih i direktorkih pozicija pripada ženama.

Glavna i odgovorna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković Arbutina istakla je da se u većini slučajeva smatra da žene ne mogu biti na nekoj većoj poziciji zbog rodnih predrasuda, zbog toga što se smatraju “slabijim” od muških kolega i da ne mogu izvršavati svoje zadatke na jednako dobar način.

“U redakciji Nezvisnih mi to svakodnevno dematujemo, smatram da žene mogu jednako kvalitno ali i bolje obavljati ove dužnositi, jer su senzbilnije na većinu potreba novinara i novinarki, uključujući i svu težinu svakodnevnih novinarkih zadataka”, rekla je Gojković Arbutina.

Dopisnica Oslobođenja iz Banje Luke Gordana Katana kazala je da je u zaštiti novinarki posebno važna podrška matične redakcije, podrška kolega i solidarnost svih iz novinarske zajednice u slučajevima prijetnji, napada ili drugih oblika nasilja.

“Poražavajuća je činjenica da kolege neće da stanu iza onih koji dobijaju prijetnje ili im se krše ljudska prava”, naglasila je Katana.

Istaknuto je da su nepovjerenje u institucije i organizacije koje se trebaju baviti slučajevima kršenja prava novinarki, nedovoljna podrška medijske kuće ali i kolega samo neki od razloga zašto novinarke skoro pa i nikako ne prijavljuju kršenja njihovih prava.  

Novinarka EuroBlica Milkica Milojević smatra da su novinarke u Republici Srpskoj i cijeloj BiH više izložene verbalnim napadima, seksizmu i ostalim vidovima spolne diskriminacije i zastrašivanja nego muške kolege, čak se i u komunikaciji sa novinarkama koristi drugačiji seksistički jezik.

Za nju je poseban problem višegodišnji honorarni rad novinarki ili “rad na crno” bez ikakvog ugovora, prijave, plaćanja zdravstvenog osiguranja i drugih poreza i doprinosa.

Više od 20 učesnika radionice – novinarki, predstavnika NVO, aktivista i braniteljica ljudskih prava iz Banje Luke, Bihaća, Sarajeva i Bosanske Krupe uputili su javnu podršku urednici portala E-trafika Vanji Stokić koja je svakodnevno izložena nezakonitom legitimisanju policije tokom obavljanja novinarkih zadataka u dvorištu crkve Hrista Spasitelja u Banja Luci, gdje se okupljaju građani sa zahtjevom razjašnjavanja slučaja nastradalog mladića Davida Dragičevića, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.  

Učesnici radionice će zvaničnim pismom zahtjevati od MUP-a Republike Srpske zaustavljenje represije nad novinarkom Vanjom Stokić.

Radionica u Banja Luci je održana u okviru projekta “Jačanje mreže novinarki u BiH”, koji realizuju BH novinari kroz USAID-ov Program osnaživanje nezavisnih medija (IMEP) i uz podršku organizacije Free Press Unlimited iz Holandije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad