Zaboravljeni prirodni rezervat na sjeveru Bosne (VIDEO)

Vijesti 30. jun 201911:53 > 11:57
Dron.ba za N1

Bardača je skup jezera i močvarnih dijelova, pripada opštini Srbac i udaljena je oko 30 kilometara od Banjaluke.

Također je jedno od sedam mjesta u Bosni i Hercegovini koje je od 1995. pod zaštitom Međunarodne unije za očuvanje prirode (International Union for Conservation of Nature – IUCN) sa sjedištem u Švicarskoj.

Područja jezera i močvara spadaju u prirodni park, tačnije treću kategoriju IUCN-a, obično mala mjesta sa velikim prirodnim značajem.

Nažalost od 11 jezera isušeno ih je čak sedam, nestale su mnoge životinjske i biljne vrste po kojima je Bardača bila poznata u cijelom regionu, a zbog odlaganja da se riješe statusno-pravna pitanja, ovom području prijeti potpuna devastacija.

Nakon privatizacije ribnjaka, koji je osnovan još 1902. godine, prema procjenama ekologa, ljubitelja ptica i prirode, došlo je do potpune degredacije ovog eko-sistema.

Hutovo blato, Livanjsko polje i Bardača su tri lokacije u Bosni i Hercegovini koje imaju status vlažnih staništa. Rijetkost ovakvih područja ekolozima ulijeva nadu da će nadležni stati u zaštitu ovog rezervata na sjeveru Bosne.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad