DF: Bh. blok ima pravo pomagati anti-NATO koaliciji, ali neće uspjeti

Vijesti 01. jul 201911:33 > 11:38
Screen shot

Demokratska fronta se obratila saopštenjem, u kojem tvrde da "takozvani Bh.blok ponovo je kroz javne nastupe njihovih dužnosnika zauzeo istu političku poziciju koju u pogledu formiranja vlasti zastupa anti-NATO koalicija SNSD – HDZ".

“Mi u DF-u smatramo skandaloznim i antidržavničkim ocjene pojedinih dužnosnika takozvanog Bh. bloka da je NATO izgovor za neformiranje vlasti”, navodi se u saopštenju.

Iz stranke kažu da u postojećoj političkoj situaciji, gdje za nastavak NATO integracija postoje strateške odluke, donesene čak prije deset godina, u situaciji gdje je to propisano Zakonom o odbrani BiH, tvrditi da za nastavak NATO integracija ne postoji dogovor, jeste izraz ili političke nezrelosti ili otvorenog antidržavnog djelovanja.

“Za razliku od tzv. Bh bloka (Naše stranke i SDP-a) Demokratskoj fronti zakoni i odluke institucija države Bosne i Hercegovine nikada neće biti predmetom pregovora. Samo pod takvim uslovima DF će biti dijelom vlasti.

Svaka politička aktivnost koja je usmjerena ka podršci tome da potpisnici ranijih strateških odluka o NATO integracijama BiH, svoju trenutnu političku volju stave iznad zakona države Bosne i Hercegovine, jeste za najgrublju osudu od strane građana koji su dali podršku tim politikama, jer su se one, očito lažno predstavljale kao politike koje djeluju u interesu države Bosne i Hercegovine”, navode iz DF-a.

SNSD-u koji je potpisao formalni zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO-u i HDZ-u koji je kroz djelovanje bivšeg člana Predsjedništva BiH, potpisao Strategiju vanjske politike, koja definira nastavak NATO integracija, Bh.blok ima pravo pomagati, ali mi u DF-u obećavamo da im ta pomoć neće biti od koristi, dodaje se u saopćenju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad