Pendeš i Berton o aktivnostima u oblasti odbrane i sigurnosti

Vijesti 01. jul 201914:00 > 14:01
MO BiH

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš razgovarala je danas sa veleposlanikom Bruceom Bertonom, šefom Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS/OSCE) u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku, kojem je nazočio i pomoćnik ministrice obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, razgovarano je o zajedničkim aktivnostima dogovorenim Planom suradnje, koji se temelji na Sporazumu između Vijeća ministara BiH i OESS-a na polju obrane i sigurnosti.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo provedenim aktivnostima te razgovarano i o projektima koji slijede.

Posebno je razmatrana mogućnost korišenja kapaciteta Središta za obuku u operacijama potpore miru (PSOTC) Oružanih snaga BiH na budućim obukama u razvoju sigurnosne politike u BiH.

“PSOTC posjeduje relevantne certifikate Organizacije Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije, te vjerujem da je njegov kurikulum prihvatljiv za obuku profesionalaca svih državnih institucija BiH na polju razvoja sigurnosnog sektora”. konstatirala je ministrica Pendeš.

Posebno je zahvalila za pomoć koju Misija OESS-a u BiH, uz ostale međunarodne organizacije, pruža u različitim projektima osiguranja vojnih skladišta te uklanjanja viška naoružanja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Istaknula je da su MO i OSBiH posjedovale više od 25.000 tona viškova naoružanja i streljiva, a da je tijekom godina, zahvaljujući različitim projektima, broj sveden na oko 7.000 tona, saopćeno je iz MOBiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad