Imam u istom danu ukopao oca i dvojicu amidža: S njima sam našao smiraj i ja

Vijesti 01. jul 201917:56 > 19:16
N1

Dvadesetčetvrta godišnjica genocida nad Bošnjacima bit će obilježena kolektivnom dženazom u Memorijalnom centru u Potočarima za 10 dana. Preživjeli poručuju da učestalo negiranje genocida mora biti sankcionisano, te pozivaju sve državne i međunarodne institucije da adekvatno reaguju. Stotine posmtnih ostataka čeka identifikaciju porodica, a za više od hiljadu još uvijek se traga.

Merisa Rizvanović sa 11 mjeseci života izbjegla je iz Srebrenice za Tuzlu sa majkom. Put za spas nisu pronašli njen otac i dva brata, od kojih je jedan bio maloljetan. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u Potočarima. Merisa danas živi sa porodicom u Švedskoj i svake godine 11. jula prisjeti se oca i braće, iako ih nikad nije upoznala, njihov lik živi kroz priče majke i prijatelja.

“Prelijepe (priče), nije samo majka, nego i drugi koji su rekli o mom babi i mojoj braći, lijepa sjećanja imam iako ih se ne sjećam. Ja se sjećam poslije rata tu gdje smo izbjegli u Tinji, da se svaku noć sjedilo i pričalo o ratu i takvim stvarima, i ne prestaje se to pričati”, ističe Merisa Rizvanović.

Ne prestaje se i negirati genocid, tvrdi imam Bijele džamije u Srebrenici, Ahmed ef. Hrustanović. Ističe da sve objavljene vjere zabranuju ubistva i nerede na zemlji, te da se svako treba pridržavati onoga što njegova vjera propagira, i to će donijeti mir svima. Nijedan od muških članove porodice efendije Hrustanovića nije preživio genocid.

“Dvije hiljade i treće godine sam ukopa jednog djeda Bekira, on je bio 1939. godište. Ukopao sam dvojicu daidža. Jedan je imao 16 godina. Drugi je bio 1962. godište. Dvije hiljade i dvanaeste sam ukopa svoga oca i dvojicu njegove braće. Znači tri brata za 11. juli 2012. godine. A prije toga sam i drugog djeda od oca ukopao, dakle svi su ukopani hvala Bogu, svi su pronađeni i DNK analize su to potvrdile. Oni su tu našli smiraj, a i ja sa sa njima našao smiraj ovdje”, priča imam Bijele džamije u Srebrenici.

Najmlađa žrtva koje će biti ukopana u Memorijalnom centru ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine, koji je bio maloljetan kada je ubijen, dok je najstarija žrtva Šaha Cvrk rođena 1913. godine.

Do sada je u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopano 6.610 žrtava genocida u Srebrenici. Ove godine 11. jula bit će ukopane još 33 identifikovane žrtve genocida.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad