Safet Sofić za N1: Crvena linija preko koje SDA neće preći

Vijesti 01. jul 201918:24 > 18:28
N1

Budući mandatar i predsjedavajući Vijeća ministara u svom ekspozeu mora uvrstiti poštivanje zakona i ustava ove države, i to je crvena linija preko koje SDA neće preći - poručio je Safet Softić, potpredsjednik SDA u Danu uživo na N1.

On je kazao da će SDA istrajati na svojim principima, a komentarisao je i “srednju liniju”, koju je predložio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, koja se tiče slanja Godišnjeg nacionalnog programa, ali da nema članstva u NATO-u bez novih odluka Predsjedništva BiH i eventualnog referenduma:

“To su varijacije i traženja rješenja, zakoni koji su na snazi, za koje su glasali funkcioneri SNSD-a treba da se poštuju. Ako niste to u stanju – ta država nema budućnosti. Upućivanje ANP-a je stepenica na putu ka NATO-u. Zašto Dodik insistira na tome da to politički zaustavi, ne znam i nemam objašnjenja izuzev ako želi dodatno da destabilizira i mostarizira zemlju”, kazao je Softić.

Komentarišući posljednji intervju Dragana Čovića u kojem je otpuživao SDA za blokade, Softić je kazao:

“Ako SDA nije na redu Čoviću i Dodiku ne znam koga bi optužili. Ako Čović kaže da nema vlasti na federalnom nivou bez Izbornog zakona sam sebe je legitimisao kao onoga ko postavlja uslove. Prije četiri i pol godine je Čović insistirao da se u istom danu održe sjednice i Parlamenta BiH i Parlamenta FBiH da se pokrene formiranje vlasti. Sada uslovljava vlast FBiH sa Izbornim zakonom, što je pravo težak zadatak. Mi treba da donesemo rješenje za mjesec dana koje će Čoviću ići u prilog”, poručio je.

Dodao je da u BiH može svako optužiti svakoga za što god hoće – ali bez jačih posljedica, no njegov stav je da treba iznijeti argumente.

Komentarišuću situaciju u pravosuđu BiH i VSTV-u, Softić je kazao:

“Čović i Dodik imaju kadrove u pravosuđu, to možemo vidjeti golim okom. SDA se zalaže za stabilne institucije ove zemlje”, rekao je, dodavši da je primjetna “određena sinergija između HDZ-a i SNSD-a”.

“Pravosuđe ima slobodu djelovanja. Da li neko privatno ima neke od sudija i tužilaca, ne znam. SDA zvaničnog uticaja na nivo pravosudne zajednice ne postoji. To je stav SDA prema pravosuđu”, kazao je Softić.

“Ne znam da je SDA imala kontrolu nad pravosuđem, na osnovu čega se ostvarivala? Vjerujem da je od rata na pa ovamo, izuzev zlonamjernih stvari koje su se upućivale SDA-u, pravosuđe dobro radilo”, poručio je dodavši da su institucije međunarodne zajednice postavile ovakav VSTV, koji je možda održiv u nekoj razvijenijoj zemlji.

Za kraj razgovora – ponovo o temi formiranja vlasti – Softić je izrazio optimizam da se na neće čekati 16 mjeseci što je bh. rekord, jer postoji praktično definisana većina sa strankama – ali je stav o NATO integracijama ne samo stav SDA nego i stav dva člana Predsjedništva BiH, Džaferovića i Komšić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad