Miro Lazović za N1: Šta je SPD i koji su njegovi ciljevi

Vijesti 02. jul 201908:25 > 09:14
N1

Održana je osnivačka skupština Pokreta socijalne pravde i demokratije. U Predsjedništvo SPD-a izabran je Miro Lazović, koji je gostovao u Novom danu gdje je govorio o ovome pokretu.

Lazović je u razgovoru sa voditeljicom Novog dana Ivanom Crnogorac istakao kako postoji mogućnost da ovaj pokret preraste u stranku te rekao: “U političkoj platformi pokreta SPD naznačeno je stvaranje jedinstvene organizacije, a to prije svega podrazumijeva da se uradi niz napora kako bi se stvorila jedna jaka socijaldemokratska građanska alternativa koja bi bila u stanju svojim programom i djelovanjem oduprijeti se podjelama koje još uvijek lebde nad BiH i retrogradnim politikama koje ne daju BiH da ide ka evropskim integracijama”.

O konkretnom planu SPD-a je kazao: “Nakon osnivačke skupštine, konstituisano je Predsjedništvo i ono će kreirati sve aktivnosti pa i određene planske aktivnosti, ali ono što je bitno je to je da će se iz platforme koja je usvojena na Skupštini crpiti niz aktivnosti za naredni period. Ono što želim istaći je to da je pokret nastao kao spoznaja jednog broja ljudi, koji su inicirali ovaj pokret, da se ne može oduprijeti podjelama koje lebde nad BiH te da BiH bude država ljudskog prava i slobode. U postojeći Ustav i ustavno rješenje su istaknute teritorijalne podjele koje ne idu u prilog socijalnoj državi jer afirmišu podjele. Ovako fragmentirani ne možemo se oduprijeti onim politikama koje na taj način dijele društvo i etnički i politički“.

Na pitanje može li ova ideja zadržati na okupu predstavnike različitih stranaka koje su se okupile u pokretu je odgovorio: “Bh. društvo, pa i politička scena je dosta heterogena. Veoma je složena i u toj složenosti treba naći one poteze, onu politiku, koja će uspijevati praviti kompromise u tim političkim problemima na kojima se BiH nalazi. U tom kontekstu pokret ima za cilj da drugačijom politikom pokuša naći ono što je najbolje za BiH. Postojaće crvena linija ispod koje pokret neće ići, a to su prava građana. Mislim da je dosta više političkih ratova, sukoba, dnevne politike i sukobljavanja interesa nauštrb BiH. Mislim da će pokret uspjeti animirati sve one građane koji žele da idu ka boljoj BiH. Javile su se mnoge ličnosti i iz zapadne Hercegovine i Republike Srpske. Mi smo i na samoj osnivačkoj skupštini imali dobar broj ljudi koji su iz zapadne Hercegovine i RS podržali ovo što pokret radi“.

O tome da li postoji mogućnost da budu na listama za sljedeće lokalne izbore je rekao kako smatra da se mora dosta toga uraditi do izbora. Također, istakao je kako je lider DF-a na osnivačkoj skupštini pozvao SDP da se pridruži SPD-u.

SDP i jeste bitan, ali ukoliko to ne žele, pokret će nastaviti svoje aktivnosti i napraviće se jedinstvena organizacija koja će izaći bez obzira da li bio SDP tu ili ne. Novo rukovodstvo SDP-a bi trebalo ozbiljno razmotriti podršku”, naveo je Lazović za N1.

O saradnji stranaka lijeve orijentacije te BH Bloku je kazao: “Bilo je mnogo ljudi, a tu ubrajam i sebe, koji su smatrali da je BH Blok morao preuzeti odgovornost za procese kroz koje prolazi BiH i biti taj vodeći politički faktor koji bi okupljao druge političke stranke i na taj način učestvovao u kreiranju budućnosti BiH. Naša stranka i SDP su to izbjegli, pod izgovorom da ne žele koalirati sa nacionalnim strankama, ali ja mislim da to nije najracionalniji odgovor jer sam uvjeren da se političke bitke dobijaju u institucijama sistema. BH Blok je imao historijsku odgovornost da preuzme na sebe bijele figure a da SDA i HDZ na neki način budu pratioci tog projekta. BH Blok sa svojom orijentacijom je imao šansu da uz potporu i Brisela i međunarodne zajednice na onim pitanjima koja očekuju BiH, a to su principi evropskih integracija. Oni su se povukli na rezervne klupe i prepustili etničkim politikama da i dalje bh. društvo bude u nekom sukobu, vakuumu iz kojeg se ne vidi izlaz“.

“DF je ušao hrabro u strukture vlasti, ali sam ne može iznijeti ovo. Pokret ima za cilj da pomogne onim političkim strankama koje su na pitanjima BiH i njenog EU puta i NATO puta, koji će nailaziti na otpore etničkih politika. Pokret treba javnim djelovanjem da otvara prostor i razbija ograde koje stoje pred BiH”, poručio je Lazović.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad