Mladen Tešić: Dok moji vršnjaci grade lokale i zgrade, ja gradim selo

Vijesti 02. jul 201910:37 > 10:41
Srna

Dvadesetdvogodišnji Mladen Tešić iz Bijeljine prije godinu i po dana počeo je samostalni život na seoskom imanju svog djeda u Donjoj Trnovi kod Ugljevika, na kojem je nedavno otvorio i prvu api komoru u sjeveroistočnom dijelu Republike Srpske za inhalacije iz pčelinjih košnica.

Udobnost gradskog života zamijenio je radom na selu gdje se bavi pčelarstvom, obrađuje zemljište i pretvara gotovo zapušteno imanje u budući centar seoskog i zdravstvenog turizma.

Na ideju o otvaranju komore za apiterapiju, koja pomaže u jačanju imuniteta i liječenju prvenstveno oboljenja disajnih organa, došao je putem interneta.

“Vidio samo to prošle godine kod Slovenaca koji su najviše i razvili ovaj vid liječenja. Raspitao se, otišao u Sloveniju, učio i dobio podršku roditelja da pokušam i ja”, kaže Mladen.

Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna
Srna

On ističe da voli selo na kojem je proveo veliki dio djetinjstva, školske raspuste, vikende i da se odlučio da iz grada dođe na djedovinu. U početku mu je bilo teško dok nije nabavio automobil, ali sada ide lakše.

“Prvo sam napravio letnjikovce, jer planiram da razvijam seoski turizam, a zatim sam predložio roditeljima da napravimo api komoru. Ukoliko ovo zaživi, imam velikih planova za dalje, ali otom-potom”, kaže Mladen.

On je planirao da njegovo imanje bude kao neka vrsta konačišta, da čovjek koji dođe ovdje može da se odmori, ali i uživa.

“Voli bih da se ljudi kada dođu ovdje ne osjećaju kao turisti, nego kao domaći, da udišu ovaj vazduh, da jedu domaću hranu, piju izvorsku vodu”, navodi Mladen.

On ističe da su roditelji na početku mislili da je njegov povratak na selo samo trenutni zanos i da će odustati kada vidi koliko se radi na selu. Međutim, sada mu svi pomažu – mlađi brat i otac najviše oko pčelinjaka, a mama oko komore i ljetnikovca.

“Na početku su me i drugovi odgovarali. Kažu, šta ćeš na selu, hajde sa nama. Ali, ja volim ovdje, djetinjstvo sam provodio na selu i te divne uspomene su vjerovatno i najzaslužnije što sam se odlučio za ovo”, kaže Mladen i dodaje uz osmjeh da se sada, u mladosti, “lome leđa, a ne kada bude star”.

Mladen na imanju ima 60 pčelinjih društava, a u api komori koja je izgrađena od drveta i prirodnih materijala nalazi se pet košnica-inhalatora u kojima su najjača i najzdravija društva.

Api komora služi za inhalaciju vazduhom iz košnice koji ima primjese meda, polena, matične mliječi i voska i pomaže pri liječenju oboljenja disajnih organa – upale sinusa, bronhitisa, astme, svih plućnih bolesti, ali i za smirenje.

Vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, ali i digestivni, kardiovaskularni i nervni sistem, a aerostimulansi iz košnice povećavaju radnu sposobnost, rad pluća i jačaju imunitet.

Preporučljivo je da se kod težih slučajeva na inhaliranje dolazi dva puta dnevno tokom mjesec dana.

Api komora u Donjoj Trnovi, na padinama Majevice, urađena je uz stručnu pomoć službi Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

U Republici Srpskoj ovo je treća api komora, ranije su otvorene u Kotor Varošu i Banjaluci.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad