Seferovići se izjasnili da nisu krivi, Muriz Memić poručio: Ovo je sramota!

Vijesti 02. jul 201914:20 > 14:35
N1

Na obnovljenom glavnom pretresu pred Kantonalnim sudom u Sarajevu Ljubo i Bekrija Seferović ponovo se izjasnili da nisu krivi u slučaju stradanja Dženana Memića. Nastavak suđenja zakazan je za 30. juli. Naloženo je da se do tada obavi novo saobraćajno vještačenje. Prihvaćeni su svi raniji dokazi tužilaštva i odbrane.

Otac stradalog Dženana Memića, Muriz Memić, kazao je da je “ovo sramota, grehota i haram šta je Vrhovni sud FBiH uradio”.

“Nisu ovo smjeli nikako uraditi, ako ništa zbog ljudskih razloga. Ali imali su naredbu ‘potkovanog’ Milana Tegeltije koji je došao da uništi pravosuđe u BiH”, kazao je Muriz Memić.

“Za 10 godina ljudi će se smijati Ustavnom i Vrhovnom sudu. Dalidi Burzić mogu poručiti da nikada neću stati. Treba da ode iz pravosuđa. Neću nikada stati, pobijedit ću ih na pamet, na snagu još nisam probao”.

Advokat Ljube i Bekrije Seferovića Rusmir Karkin kazao je da dvije provedene rekonstrukcije po naredbi tužioca su urađene nakaradno i nezakonito.

“Nova rekonstrukcija bi u cijelosti pomogla rješavanju ovog postupka uz učešće svih vještaka, navodnih aktera i novih vještaka. Odbrana smatra da je to jedan od krunskih krucijalnih dokaza koji bi sigurno bacio konačno svjetlo na kompletan predmet”, naveo je Karkin.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, kaže da se radi o organiziranom kriminalu u pravosuđu.

“Intervencija za Dženana Memića stigla je prekasno, on je ubijen. Ovo povlači odgovornost svih onih koji su na bilo koji način uključeni u slučaj. Priznanje osumnjičenog Ljube Seferoviuća mora biti potvrđeno materijalnim dokazima ili indicijama. Ne postoji niti jedan dokaz koji potvrđuje da se desila saobraćajna nesreća. Ne postoji nijedan dokaz da je to bio kombi zelene boje. Ne postoji niti jedan dokaz da je Ljubo bio pod dejstvom alkohola, nije ga bilo na licu mjesta. Dženan se branio te noći, Alisa je posmatrala napadače koji su ubili Dženana Memića”, kazao je Feraget.

Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je ranije prvostepenu presudu Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) od 16. jula 2018. godine, kojom su Ljubo Seferović i Bekrija Seferović oslobođeni krivice za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je, prema optužnici, teško povrijeđen, a potom preminuo Dženan Memić (21), danas je počelo ponovljeno suđenje u ovom slučaju.

Naime, Vrhovni sud FBiH donio je rješenje u krivičnom predmetu protiv optuženih – Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića, kojim je djelimično uvažena žalba tužilaca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, te ukinuta presuda Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) od 16. jula 2018. godine i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Prvostepena presuda Kantonalnog suda u Sarajevu ukinuta je zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Vrhovni sud FBiH je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom suđenju naredi obavljanje novog saobraćajnog vještačenja nad izvedenom dokazima, a koje vještačenje će biti povjereno timu vještaka iz te oblasti ili fakultetu za saobraćaj, te izvede i druge dokaze za koje nađe da je potrebno, pa će nakon tako provedenog postupka i na osnovu tako izvedenih dokaza donijeti na zakonu zasnovanu presudu.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. godine nakon teških povreda koje je zadobio sedam dana ranije (8. februara) dok je s djevojkom šetao Velikom alejom na Ilidži.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad