Adžem za N1: Za sve u ovoj državi je kriva vlast

Vijesti 02. jul 201917:49 > 18:02
N1

Demobilisani borci iz koordinacije boračkih udruženja u FBiH koji nemaju nikakva primanja, zatražili su juče da u roku od 48 sati budu sazvane sjednice oba doma Federalnog parlamenta, kako bi se razmotrio i odobrio zakon o pravima te boračke kategorije i članova njihovih porodica. Zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dževad Adžem govorio je o ovoj ali i o drugim aktuelnim temama.

“Mislim da je konačno došlo vrijeme da vlast plati dug prema ljudima koji su branili državu, da konačno riješi ta dugo očekivana pitanja. Ne znam da li će se riješiti u roku od 48h, očekuje se da će sjednica biti zakazana za utorak. Potrebno je riješiti statusna pitanja demobilisanih boraca i njihovih porodica, ako ne riješit eono što može biti pokredač za krize i demonstracije vi ne možete dalje u reformske procese”, kazao je Adžem.

Prethodna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije održana zbog nemogućnosti usvajanja dnevnog reda nakon više sati, Adžem je sljedeću sjednicu najavio za utorak i vjeruje da će tada biti usvojen rebalans budžeta.

“Za sve u ovoj državi je kriva vlast. Vlast se ponaša na podanički način kada su izbori, podanička vlast. Onog trenutka kada se formiraju parlamenti ili zakonodavna vlast onda niko ne pita građane”, rekao je Adžem objašnjavajući ko su krivci neodržavanja prethodne sjednice i dodao:

“Ljudi se u ovoj državi dugi niz godina pitaju samo za vrijeme izbora i pitaju se samo dva minuta. Nakon toga, niko iz politike više nema odgovornosti i kontinuiteta u radu. Kad bi se izvršila izmjena izbornog zakona i kada bi u ovakvim krizama neformiranja vlasti došlo do raspuštanja parlamenta i raspisivanja novih izbora, uticaj šefova političkih partija bio bi minoran.”

Adžem je istakao da je za ekonomiju pogubno to što svi oni koji ne dobiju podršku građana bivaju postavljeni za direktore javnih, državnih institucija.

Ovaj put Adžem je kritikovao vlast u kojoj je i sam, no najčešće kritikuje ljevicu:

“Generalno mislim da je ljevica u BiH prevaziđena. Način na koji se ovdje doživljava ljevica. Desna ruka ljevice su građani, radnici, socijalno ugrožene kategorije. Ljevica se pretvorila u pravu desničarsku populističku stranku. Ljevica nije odgovorila ni trenutku ni vremenu.”

Kao najveće probleme Bosne i Hercegovine, DF-ov zastupnik u Parlamentu FBiH Dževad Adžem, naveo je vrijeme i nesklad brzog života u kom živimo. A rješenje problema neformiranja vlasti vidi u izmjeni izbornog zakona jer bi kako kaže svi pa i on požurili da formiraju vlast ukoliko bi znali da mogu izgubiti svoje pozicije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad