Šta građani misle o zabrani pušenja na javnim mjestima

ilustaracija

Zbog konstantnog rasta akcize na cigarete u poslednjih deset godina skoro se uduplao novac prikupljen od akciza na duhan i duhanske proizvode. Sa 449 miliona maraka 2009. godine, na 814 miliona u prošloj godini. Za prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 379 miliona. Akcize na duhan su samo jedna od mjera kojom se smanjuje broj konzumenata duhanskih proizvoda. Druga su restrikcije, no entitetski zakoni koji su na snazi u Bosni i Hercegovini još uvijek ostavljaju skoro pa neograničen prostor za pušače.

Važeća zakonska riešenja samo su djelimično riješila pitanje pušenja na javim mjestima. Ključni problem duhanski dim u restoranima, kafićima i drugim zatvorenim prostorima.

ANKETA

N1: Šta mislite o zabrani pušenja na javnim mjestima, a posebno u zatvorenim prostorijama?

 – Smeta mi, mislim da je bezveze.

 – Iako sam bila pušač onaj strastveni, slažem se, zašto ugoržavati one koji ne puše.

 – Volio bih da usvoje zakon da se ne može pušiti nigdje, čak i napolju ako je moguće.

 – Ja sam nepušač. Smeta mi.

Kontrola duhanske industrije regulisana je entitetskim zakonima, oba zakona su zastarjela. U Federaciji izrađen je novi Zakon koji predviđa zabranu pušenja u zatvorenim javnim mjestima. No još se nije našao pred poslanicima.

“Policija ukoliko primjeti da osoba koja upravlja automobilom, ili se nalazi u automobilu, konzumira duhanski proizvod, a tu se nalazi i dijete, biće sankcionisana i kažnjena”, ističe Vedran Marčinko, Federalno ministarstvo zdravstva.

“Reguliše bitna pitanja kao što je zabrana reklamiranja, nova pakovanja cigareta sa upozorenjima i slikama i sve druge stavri koje do sada nisu regulisale na adekvatan način pušenje na javnim mjestima”, dodaje Uliana Bakh, UG Proi.

Jedna od mjera protiv pušenja je i povećanje cijena cigareta. Poslednje blago povećanje iznosilo je od 10 do 20 feniga.

Kako bi uskladili zakonsku regulativu sa EU standardima vlasti u BiH su preuzele obavezu povećavanja akcize. Tako je novac prikupljen od akcize rastao. 2009. godine prikupljeno je 449 miliona KM, devet godina kasnije u 2018. skoro duplo više, 814 miliona.

I dok Bosna i Hercegovina čeka na zakonska rješenja kojim bi se organičilo pušenje u zatvorenim prostorijama, zapadne evropske zemlje, poput Švedske, uvode zabrane konzumiranja cigareta i na otvorenom. Na autobuskim i voznim stajalištima, na dječijim igralištima, ali i u otvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad