Zovko za N1: Razočaranje zbog onog što se dešava u BiH

Vijesti 03. jul 201908:48 > 09:20
N1

O Evropskom parlamentu, njegovom novom rukovodstvu te putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji razgovarali smo sa Željanom Zovko, zastupnicom HDZ-a u Evropskom parlamentu. Ona je istakla da je Hrvatska najveći prijatelj BiH na evropskom putu rekavši "Bosna i Hercegovina u nama hrvatskim zastupnicima ima najveće prijatelje, najveće odvjetnike u Evropskom parlamentu i najveće zagovaratelje puta BiH." Istakla je razočaranje događajima u BiH.

“Ja gledam sa jednim velikim razočaranjem ono što se dešava u BiH koja toliko mjeseci nakon izbora još uvijek nije našla unutarnji kompromis na formiranju vlasti i ne postoji dogovor oko izbornog zakona. Gledam sa jednom velikom zebnjom na sva ova dešavanja što se tiče upozorenja na pritiske na VSTV, na ove afere koje se tiču nadzora medija od strane obavještajnih službi. Sve su to zabrinjavajuće i upozoravajuće situacije u BiH koje udaljavaju BiH od evropskog puta”, kazala je Zovko govoreći o trenutnom stanju BiH na putu EU integracija.

Bosna i Hercegovina nije spremna za Evropsku unija zaključila je Zovko, no da li je Evropska unija spremna za BiH:

“Biće spremna zahvaljujući svim ovim zastupnicima koji dolaze iz zemalja koje graniče sa jugoistočnom Evropom jer oni dobro znaju šta znače nemirna jugoistočna Evropa. Mislim da Evropa mora da odigra svoju ulogu ovdje. To je ono zašto smo fokusirani na teme koje se tiču BiH, svi žele stabilnost na svojim granicama. To su teme koje brinu evropske građane.”

Istakla je kako BiH treba prvo ponuditi rješenja kako bi mogla očekivati rezultate prilikom predstojećeg samita Berlinskog procesa u poljskom Pozanju.

“BiH prvo treba sama donijeti i ponuditi nešto prije Berlinskog procesa, treba ponuditi dogovor, suglasje o formiranju vlasti i konačno krenuti sa ispunjavanjem svih onih ciljeva koji su zadati da bi stekla kandidatski status. Prije svega treba doći sa dogovorom formiranja vlasti i implementacije izbornog zakona kako bi harmonizirano nastavili svoj evropski put”, objasnila je Zovko.

Zovko je komentarisala i izbor novih lidera Evropske unije:

“Evropska pučka stranka kao pobjednik ovih izbora je apsolutno imala pravo da ima svog predsjednika i da preuzme odgovornost za budućnost EU. Nažalaost, vidjeli smo da u Evropskom vijeću nije bilo takvo raspoloženje jer nismo imali većinu. Ali evo postigao se dogovor, mi imamo pripadnicu naše stranke, gospođu Ursulu Van der Leyen.”

Izjave francuskog predsjednika Macrona da neće biti daljnjeg proširenja dok se ne dogodi reforma EU ocijenila je kao stav za francuske glasače uoči lokalnih izbora:

“Od samog govora gospodina Macrona u Evropskom parlamentu ja sam osobno izrazila rezerve u pogledu njegovog stava da ne treba biti daljeg proširenja. To je jedan siguran stav kolji dolazi za francusku internu upotrebu. U Francuskoj se očekuju i lokalni izbori, gdje Macron koji je izgubio na popularnosti, na temama poput sigurnosti ide na sigurno, on ne govori o proširenju jer proširenja zahtijevaju jednu veliku hrabrost i viziju.”

Kada je u pitanju Kosovo, tačnije pregovori Prištine i Beograda koje treba da vodi Josep Borel, a čija zemlja je stala na stranu Srbije, Zovko je rekla da pozicija visokog predstavnika mora Španca odvojiti od njegove nacionalne politike.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad