Amerika donirala vozila Oružanim snagama BiH

Vijesti 03. jul 201911:19 > 11:24
Fena

Svečana ceremonija primopredaje 20 višenamjenskih motornih vozila "Humvee", koja su donacija Vlade SAD-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, upriličena je danas u kasarni Rajlovac kod Sarajeva.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da ta donacija pokazuje opredijeljenost SAD-a partnerstvu prema Bosni i Hercegovini, te će doprinijeti operativnosti OSBiH.

”To se može odnositi na izvršavanje zadaća koje su utemeljene Zakonom o odbrani BiH, bez obzira da li se radi o mirovnim misijama, pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa ili vojnim vježbama”, dodala je Pendeš i zahvalila Vladi SAD-a na donaciji.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Senad Mašović istakao je da današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD-a da u svakom trenutku budu na raspolaganju u procesu modernizacije i unapređenja kapaciteta i sposobnosti OSBiH.

Amabasador SAD-a u BiH Eric Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obilježiti još jedan korak koji znači napredak OSBiH, koje su se pokazale kao dobar partner članicama NATO pakta i u globalnoj borbi protiv terorizma.

”Današnja donacija će još više doprinijeti njihovoj interoperabilnosti sa NATO saveznicima, ali i spremnosti da odgovore na prirodne katastrofe i druge zadatke u BiH”, rekao je Nelson.

Ministrica Pendeš je nakon ceremonije uručila zahvalnicu ambasadoru Nelsonu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO
na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Fena
Fena
Fena