Protest radnika "Feroelektra" zbog neisplaćene 33 plate

Vijesti 07. apr 201512:39 > 12:43
Fena

Radnici firme "Feroelektro" d.d. Sarajevo, njih 40-ak, mirno protestiraju ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu očekujući da predstavnici Vlade riješe njihov problem.

U ovom trenutku na razgovor u Vladu otišao je Senad Smajić, vršilac dužnosti direktora “Feroelektra” firme i predsjednik sindikata.  

Po riječima Edibe Hamamdžić , članice Glavnog odbora sindikata “Feroelektra” radnici traže da ih Vlada ponovno uvede u posjed njihove firme da bi nastavili posao i primali plaće.  

Nisu primili već 33 plaće ni ostale prinadležnosti otkako je sud izrekao prvu presudu o potrebnom poništenju privatizacijskog ugovora s firmom “Stanić-Invest”.  

Hamamdžić je rekla da predstavnici “Stanić-Investa”, kao firme koja je privatizirala „Feroelektro“, a nije poštovala obaveze iz privatizacijskog ugovora, zbog čega je taj ugovor i sudski poništen, neće da napusti „Feroelektro“ jer se pozivaju na izmirenje svojih navodnih nenaplaćenih potraživanja.  

Za to što “Stanić-Invest” nije izašao iz „Feroelektra“ iako je privatizacijski ugovor poništen radnici okrivljuju ministra trgovine iz prethodnog saziva Federalne vlade Milorada Bahilja protiv kojeg, po riječima Edibe Hamamdžić, najavljuju i tužbu.