Sjednica VM BiH: Imenovan predsjedavajući i članovi odbora

Vijesti 07. apr 201512:33 > 12:43
VM

Održana je prva sjednica VM BiH gdje su imenovani predsjedavajući i članovi Odbora za unutarnju politiku te Odbora za ekonomiju.

Na sjednici su izabrana i tri predstavnika za međunarodne finansijske institucije. Tako će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić biti predstavnik BiH za Svjetsku banku. 

Mirko Šarović je izabran za predstavnik BiH za EBRD, a Vjekoslav Bevanda za predstavnika BiH u odnosima sa MMF-om.

Kako je kazao Šarović, sjednica je protekla u dobroj atmosferi, nova je zakazana za četvrtak, te bi se na njoj trebao razmatrati budžet BiH za 2015.godinu. 

Odborom za unutrašnju politiku predsjedavat će ministar sigurnosti Dragan Mektić, a njegov zamjenik je ministar civilnih poslova Adil Osmanović, dok su članovi Odbora ministrica odbrane Marina Pendeš, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, ministar pravde Josip Grubeša, direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić i direktor Ureda za zakonodavstvo Dragan Podinić.

Odborom za ekonomiju predsjedavat će zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, dok je njegov zamjenik ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za članove ovog odbora imenovani su ministar komunikacija i prometa Slavko Matanović, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić i direktor Ureda za zakonodavstvo Dragan Podinić.

Predsjedavajući odbora i njihovi zamjenici rotiraju se na funkciji predsjedavajućeg na godišnjem nivou, a u slučaju odsutnosti ministra na sjednici odbora zamjenjuje zamjenik ministra.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, prije rasprave na sjednici Vijeća ministara sva pitanja u nadležnosti ministarstava koja ulaze u sastav odbora obavezno se prethodno raspravljaju na sjednicima odbora.