Delić za N1: Dilema se svodi na vlast sa SDA ili PDA

Vijesti 03. jul 201917:24 > 17:36
N1

Načelnik Lukavca Edin Delić je za N1 govorio o razlozima formiranja vlasti u TK sa SDA ili PDA. "Najbliža opcija po kojoj bismo imali vlast sa nama bliskim stranakma je vrlo malo vjerovatna ili skoro nemoguća, tako da dilema se svodi na vlast sa PDA ili SDA", istakao je Delić.

Šta je KO TK SDP-a odlučio?

Donijeli smo odluku kojom smo otkočili proces pregovora i konstitucija vlasti na TK. Sama odluka ne implicira ni SDA ni PDA niti bilo koju kombinaciju nego otvara pristup KO da se pristupu razgovorima i najboljim interesima za građane formira vlast“, kazao je i dodao:

To uključuje sve opcije na stolu. Najbliža opcija po kojoj bismo imali vlast sa nama bliskim stranakma je vrlo malo vjerovatna ili skoro nemoguća, tako da dilema se svodi na vlast sa PDA ili SDA. Mi nismo prihvatili diktat bez naše autorizacije, nametanje teza, moramo provoditi interese te mislim da smo donijeli odgovornu odluku. Nadamo se da će ova odluka ojačati SDP“.

Kada se mogu očekivati pregovori?

Razgovori i prvi kontakti su već krenuli, ja nisam dio tima i u prvoj fronti razgovora. Moj stav je bio bez obzira kako se došlo do dogovora, da se stavi do znanja da mi želimo raditi po zakonu, provoditi politiku građana. Postoji kritična masa ljudi koji su u raznim politikama i željeli bi najbolje građanima“, kaže Delić.

Državni aparat zloupotrebljavaju strukture koje žele zadržati status quo i mi to trpimo na svojim leđima“, dodao je.

Delić kaže da ova odluka nije “anti – SDP” nego borba za preživljavanje u TK.

Znamo da je ova odluka koja je donesena u suprotnosti sa stavovima naših viših organa. Imamo dio kluba, većinu u TK koja se ne slaže sa ovim odlukama. Ja mislim da moramo braniti povjerenje građana koje smo dobili, a to su građani TK. Nametati građanima omču oko vrata bi bilo neprimjereno, nadam se da će određeni broj naših poslanika shvatiti da ovo nije anti-SDP udar nego borba za preživljavanje u TK“, kazao je.

Da li to donosi raskol u Klubu SDP-a u TK?

Nama nije raskol cilj i ne želimo to. Čak i ukoliko dođe do podjele u stavovima, trebamo razgovarati. Viši organi partije itekako obilato krše Statut pa se postavlja pitanje da li je objektivno da se statut lomi na leđima građana TK“.

Očekujete li sankcije centralnih organa SDP-?

Prema onome što možemo čuti, takav scenario je najverovatnije. To bi izazvalo velike posljedice. Nadam se da neko o tome razmišlja, nadam se da će neko iz Sarajeva pokušati preći preko Karaule i s nama razgovarati. Nama dolaze desetine građana sa karticama SDP-a i žele isključenje. Smatramo da je SDP na krivom putu i krivom smjeru, ne radimo ovo da naudimo SDP-u, nego da spasimo građane TK“, smatra Delić.

Kontakt sa rukovodstvom SDP-a?

Ja nisam u SDP-u na nekoj visokoj poziciji. Nisam ni prihvatio članstvo u GO nakon Kongresa. Nemaju potrebe da mene zovu, mogu se obratiti kantonalnoj organizaciji. Pozivali smo ih na razgovore, spremni smo doći u Sarajevo na razgovore“, smatra Delić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad