Francuski turista u Potočarima: Pokušavam razumjeti zašto su ubijeni

Vijesti 03. jul 201918:50 > 19:09
N1

Sve je spremno za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, zaključeno je na petom sastanku Organizacionog odbora. U Memorijalnom centru u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida.

Posljednji izvještaj radioamatera Nihada Nine Ćatića iz Srebrenice bio je 10. jula 1995. godine. Dvedesetčetri godine kasnije njegovo tijelo nije pronađeno, a Nihadova majka Hajra preživljava svaki juli u godini u iščekivanju.

“Vjerujete li da jedva to preživljavam, zaista sve mislim hajd ovog 11. ću ga ukopati, pa ovog pa ovog i tako 24 godine živim u nekoj neizvjesnosti. Kaže vrijeme liječi sve, ma kako liječi, meni je sve teže i teže, da mi je naći jedan njegov prst da ukopam”, priča Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana i žena Srebrenice.

A ove godine 11. jula biće ukopane 33 identifikovane žrtve, potvrdili su iz Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici 1995. godine. Iz Odbora poručuju da zbog narušavanja ovog događaja nikada neće biti pozvani oni koji individualno i institucionalno negiraju genocid.

“Mi smo, što se tiče nas u Organizacionom odboru, spremni i nadam se da sve one stvari koje nisu do nas, jesu stvari do svakog pojedinca, koji će odlučiti da dođe u Srebrenici 11. jula ili učestvovati u “Maršu mira” ili drugim aktivnostima da svoje ponašanje usklade sa onim što nam je svrha, a svrha je da klanjamo dženazu za još 33 identifikovane osobe u genocidu u Srebrenici 1995. godine”, ističe Ćamil Duraković, Organizacioni odbor za obilježavanja genocida u Srebrenici.

Slike i poruke nose u svijet i strani turisti koji svakodnevno obilaze Memorijalni centar Potočari.

“Ovdje je čudna atmosfere, ovo je veoma veliko i jako važno. Mnogi ljudi je ubijeno. Ja ne razumijem zašto. Ja sam došao ovdje da pokušam razumijeti zašto se to desilo“, otkriva Džeremi Pike, Francuska.

Mnogo stranaca svake godine učestvuje i u “Maršu mira”. Oni dolaze iz Austrije, Njemačke, Irana, Amerike, Australije i ostalih zemalja širom svijeta. U organzacionom odboru navode da su uređeni kampovi i očišćene trase Marša, i da su ostala još obilježavanja minskih polja i grobnica.

“Kada su u pitanju sami učesnici “Marša mira” ove godine, sa jučerašnjim danom imamo od 3.200 prijavljenih, znači do prvog jula smo imali otvoren poziv za prijavljivanje organzovanih grupa. Kada su u pitanju pojedinačne prijave, prijave idu od samog početka Marša od 8. ujutro i očekujemo navalu ovih dana i tih pojedinačnih prijava, tako da očekujemo da ćemo i ove godine imati minimum 5.000 učesnika u Maršu Mira”, navodi Munir Habibović, Organizacioni odbor “Marš Mira”.

Osman Cvrk rođen 1979. godine najmlađa je žrtva koja će biti ukopana ove godine u Potočarima, U momentu ubistva bio je maloljetan imao je svega 16 godina. Najstarija žrtva, a ujedno i jedina žena je Šaha Cvrk, ona je imala 82 godine. Do sada je smiraj u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima pronašlo 6.610 žrtava genocida, a još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad