Aluminijski kombinat – 24 sata za pronalazak rješenja ili gašenje

N1

“Bitka za Aluminij je izgubljena”, poručio je direktor nekadašnjeg giganta po završetku sjednice Nadzornog odbora ovog preduzeća. Po svemu sudeći Aluminij će u subotu, minut iza ponoći biti isključen s visokonaponske električne mreže nakon čega će prestati s radom, kažu u Upravi. U međuvremenu neizvjesna je i sudbina više od 900 radnika, koji su jutros nezadovoljni pozicijom u kojoj se nalaze na 15 minuta blokirali cestu na magistralnom putu M 17.

Ovako su jutros radnici Aluminija dočekali predsjednika Nadzornog odbora Aluminija. Ispred sjedišta kompanije okupili su se nakon što su prethodno na kratko blokirali saobraćaj.

Na ovaj potez odlučili su se nakon što je sindikat jučer donio odluku o stupanju u generalni štrajk, a sve kako bi ukazali na svoje probleme.

“Ova agonija traje od 10-og mjeseca prošle godine, neizvjesnost, ne znamo hoćemo li dobiti platu, neuplata doprinosa, mi nećemo da budemo Krivaja Zavidovići, naši su dugovi ogromni”, kazao je Stjepan Bevanda, potpredsjednik Sindikata radnika Aluminija.

“Jučer smo donijeli odluku o stupanju u generalni štrajk zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora i zbog neuplate doprinosa za 18 mjeseci”, dodao je Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata radnika Aluminija.

I dok radnici traže isplatu svih potraživanja, upitan je opstanak kompanije. Posljednjih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, ukupni dug iznosi oko 400 miliona maraka, a sav trud koji je Uprava ulagala kako bi spasila nekadašnji hercegovački gigant nije urodila plodom. Iako kroz suze, nakon sjednice Nadzornog odbora direktor Pandža poručuje:

N1

“Po svemu sudeći izgubili smo ovu kompaniju i za našu djecu i za naše unuke. Od subote 00:01 najvjerovatnije ova firma prestaje s radom. Dali smo sve od sebe, borili se, međutim u ovom momentu mi moramo biti otvoreni i reći da nakon subote, odnosno petka ne vidimo što i kako dalje. Situacija je dramatična i takva da sutra možemo očekivati neko čudo koje se može desiti”, izjavio je Dražen Pandža, direktor Aluminija.

Sirovina nema, nema ni rezervnih dijelova, a cijena električne energije je prevsioka, kaže Pandža. Dug Aluminija samo za struju iznosi oko 280 miliona KM.

“Svima je jasno da Aluminij ne može raditi na tržišnim osnovama, naročito prije dvije godine kada je električna energija otišla jako visoko, a mi se vežemo za HUPX burzu gdje kad pitate zašto za nju, nikad nećete dobiti odgovor”, kazao je Boris Vican, izvršni direktor za tehničke poslove.

Godišnja plaćanja Aluminija prema državi kroz poreze, carine i doprinose iznose 52 miliona KM , a gotovo 26 miliona iznose obaveze koje Aluminij plaća za mrežarine i obnovljive izvore energije. Ukupna kreditna izloženost radnika, njih oko 900 iznosi 14,5 miliona KM. Na gašenje kompanije ne žele ni pomišljati. Posljedice bi tvrde bile ogromne.

“Regija bi bila ugrožena, naših 930 radnika, 300 izvođača, dosta dobavljača. Šta bi se desilo? Zdravstveni sustav bi bio oštećem, školstvo, bilo bi oko 4 miliona manje novca u Mostaru koji bi stalno kružio”, kazao je Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata radnika.

Posljednjih dana vođeni su pregovori predstavnika Vlade Federacije s potencijalnim investitorima poput švicarskog Glencora, ali zbog previsokih zahtjeva, posebno u domeni cijene električne energije, pregovori nisu rezultirali dogovorom. Stoga Uprava Aluminija poručuje nadležnim da imaju 24 sata za pronalazak rješenja, u protivnom pogoni nekadašnjeg velikana gase se u petak, tačno u ponoć.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad