Lyal Sunga za N1 kroz suze: Ne smijemo gubiti nadu

Vijesti 03. jul 201919:23 > 20:30
N1

Na današnji dan 1995. godine, jedan od najmlađih talijanskih političara tog vremena, najprominentniji član Evropskog parlamenta, "neizliječivi" humanitarac i pacifista, Alexander Langer, oduzeo si je život. Njegovi prijatelji kažu da je to uradio zbog Bosne i Hercegovine.

“Molim vas, oprostite mi, ali ja više ne mogu. Bosnu su ubili, odlazi i Alex!“ napisao je to Langer u očaju zbog nemogućnosti zaustavljanja rata u našoj zemlji.

Nakon djelovanja u Izraelu, Rusiji, Libiji, Egiptu, Brazilu, Argentini, Kipru i Malti, presudila mu je nepravda koja se odvijala nad Bosnom i Hercegovinom, tvrde Langerovi prijatelji i poznavaoci njegovog rada u oblasti ljudskih prava.

“Ne smijemo dopustiti da izgubimo nadu i optimizam i ne govorim o nekoj sanjarskoj nadi, govorim o ljudskoj potrebi za optimizmom koju je i Langer imao. Bilo ko da se nalazi pod opasnošću kršenja ljudskih prava, tu nastaje potreba za borbom,ne dopustite da vam iko kaze da nije vrijedno boriti se. Langer je to osjećao. Jer tu je u pitanju Vaš opstanak, opstanak od torture, istrebljenja, genocida. Važno je, to je Vaš život i Vaša porodica. “ – za N1 je kroz suze prokomentirao bivši istražitelj genocida pri Ujedinjenjim Nacijama, profesor Međunarpdnog prava u Rimu, Lyal Sunga i nastavlja:

“Najbolji nacin da odamo počast Aleksandru Langeru jeste da slavimo njegov život i vrijednosti koje je zastupao, a to su ljudska prava, kao i traženje odgovornosti za počinjene zločine. On je bio jedan pacifista, a kada čovjek ima izražen osjećaj empatije za ljudsku patnju, kao što je to Langer imao, to je jedan akutan osjećaj koji je rezultirao njegovim samoubistvom. Drago mi je da govorite o njemu, ovo je jedna tragedija i veliki gubitak!”

N1

Alexander Langer je rođen 22. februara 1946. u Sterzingu u Južnom Tirolu. U ranim godinama svog života, kao tinejdžer, se uključuje u traganja za odgovorima na brojna lokalna politička pitanja. Najveću pažnju posvećuje međuetničkim odnosima u toj italijanskoj regiji u kojoj su, nakon dva svjetska rata i desetljeća i terorizma, bili vrlo napeti.

Početkom 1970-ih godina bio je aktivan u Lotta Continua, lijevoj političkoj organizaciji u Italiji. Kasnije se pridružuje Zelenoj stranci Južnog Tirola, a 1978. godine postao je član regionalnog savjeta Trentino-Alto Adige/Südtirol.

Ubrzo je postao i članom Evropskog parlamenta, a od 1989. i predsjednikom parlamentarne Grupe Zelenih/EFA u Europskom parlamentu. Kao nepopravljivi pacifista i humanitarac postao je inicjator i motorna snaga mirovnih inicijativa u Evropi i na Bliskom Istoku.

Od 1992. godine posvećuje se ratu u Bosni i Hercegovini i kao najglasniji evropski parlamentarac, traži zaustavljanje zločina koji su se odvijali nad lokalnim bosanskohercegovačkim stanovništvom.

Izvršio je samoubistvo 3. jula 1995. godine u Firenci.

U bosanskohercegovačkoj javnosti se rijetko spominje ime Alexa Langera.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad