Podignuta optužnica protiv Mehmeda Dobrače

Vijesti 04. jul 201909:36 > 09:40
N1

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mehmeda Dobrače, rođenog 1964. godine u Rogatici, državljanina BiH.

Optuženi se u svojstvu dužnosnika organa bezbjednosti 81. divizije Armije RBiH, tereti za ratne zločine počinjene nad žrtvama srpske nacionalnosti 1995. godine.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu dužnosnika i pomoćnika komandanta za bezbjednost 81. divizije Armije RBiH, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika i civilnih osoba za vrijeme ratnog sukoba.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti za mučenje, premlaćivanje i zlostavljanje zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u prostorijama Vojno istražnog zatvora, koji se nalazio u zgradi bivšeg ZOIL-a u Goraždu i drugim lokacijama, kojima su zlostavljanjem nanošene teške tjelesne i psihičke ozlijede.

U optužnici se navodi, da je optuženi osobno bio prisutan, naredio i odobravao mučenje i nečovječno postupanje prema žrtvama srpske nacionalnosti, te podsticao pripadnike Armije RBiH, na zlostavljanje zatočenika.

Optuženi se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je optužnicu i potvrdio, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad