Božiću i Hastoru ukupno šest i po godina za planiranje terorističkog napada

Vijesti 04. jul 201912:51 > 12:53
Sud BiH

Državni sud proglasio je Maksima Božića i Edina Hastora krivim zbog planiranja da počine teroristički napad u Istočnom Sarajevu i Tuzli i osudio ih na ukupno šest i po godina zatvora.

Božić i Hastor su proglašeni krivim da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva te planirali i pripremali na području BiH izvršenje terorističkog napada.

Božiću je izrečena kazna od četiri godine, a Hastoru od dvije i po godina zatvora, javlja BIRN BiH.

“Oni su planirali i pripremali napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Tuzlanskog Kantona”, navodi se u presudi.

Optužnica protiv Božica i Hastora podignuta je u julu 2018. godine, a optuženi su negirali krivicu mjesec dana kasnije.

Nakon godinu dana suđenja, u završnim riječima krajem juna ove godine, Tužilaštvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Božića i Hastora, dok su Odbrane predložile da se obojica oslobode krivice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad