Koalicija pod lupom: Prošlogodišnji Opći izbori djelimično regularni

Vijesti 04. jul 201913:07 > 13:11
Fena

Prošlogodišnji Opći izbori u Bosni Hercegovini zbog niza izbornih prevara i političkog uticaja na izbornu administraciju ne mogu se proglasiti regularnim, smatraju u Koaliciji "Pod lupom".

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla, govoreći na konferenciji o budućnosti izbornog procesa, koja je u organizaciji Koalicije “Pod lupom” održana u Tuzli, upitao je “da li zaista možemo govoriti o poštenim izborima i jesu li posljednji izbori u BiH bili stvarna volja građana, odnosno birača, ili jedan dio članova izborne administracije uzima sebi za pravo da krši izborni zakon, falsifikujići izbornu volju birača”?

“Zato smo mi, kao Koalicija pod lupom, posljednje izbore proglasili djelimično regularnima. Bili smo svjedoci besramnog odnosa ljudi u izbornom procesu, ali su sve to radili po nalogu svojih političkih mentora”, kaže Šehić.

Dario Jovanović, direktor “Koalicije pod lupom” ističe da je u BiH zabilježen rekordan broj izbornih prevara u 2018. godini, nedovršen je pravni okvir te je očigledan politički utjecaj na izbornu administraciju.

“Izostanak sankcija za bilo kakva kršenja izbornog zakona i izborne prevare doveo je “Koaliciju pod lupom” da jedne izbore proglasi kao djelomično neregularne”, ističe Jovanović.

Profesor Zlatan Begić koji je ujedno i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kaže da nije lako biti dio političkog sistema u ovoj zemlji.

“Ako ovom poslu pristupate s odgovornošću onda zaista nije lako. Čak je i veoma teško. Bude situacija da čak morate sjesti s ljudima s kojima se ne biste voljeli ni pozdraviti, ali u politici vam narod izabere partnere. Danas ova konferencija govori o tome, bez obzira na sve izborne nepravilnosti koje su uočene, da li je stvarno narod taj koji bira. Tu se sada otvaraju ključna pitanja reforme izbornog zakonodavstva u BiH”, rekao je Begić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad