Ljubić: Pravci djelovanja Tužilaštva TK suzbijanje korupcije i kriminala

Vijesti 04. jul 201915:39 > 15:43
Fena

Strateški pravci djelovanja Tužilaštva Tuzlanskog kantona i u narednom periodu bit će suzbijanje korupcije, privrednog i organiziranog kriminala, najavio je nakon izbora za glavnog tužitelja Tomislav Ljubić, koji je i ranije obavljao dužnost glavnog kantonalnog tužitelja.

Tim od 37 kantonalnih tužilaca smatra dovoljnim da se adekvatno odgovori na bilo kakav tužilački izazov. To su, kaže, dokazali i podizanjem prve optužnice zbog zagađenja prirodne sredine, predmet koji je ovih dana uspješno i okončan.

U Ljubićevoj profesionalnoj biografiji su: sudačka, advokatska i ombudsmanska praksa, a u jednom od mandata bio je i ministar pravde. Ljubić je na ovu poziciju ponovo izabran nakon okončanog petogodišnjeg mandata.

“Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, 37 tužilaca i glavni tužilac, su paradigma za najveći broj tužilaštava u BiH. Daleko najbolje rezultate ima, u zadnje tri godine imamo više podignutih optužnica u oblasti u kojoj su građani posebno senzibilirani nego sva tužilaštva entiteta”, rekao je Ljubić.

Hapšeni su osumnjičeni direktori, ministri, državni službenici. Pred sudovima su dokazivane optužnice za koje su izricane presude sa zatvorskom sankcijom. Pokrenuta je i istraga, a potom podignuta optužnica zbog sumnji na propuste u suzbijanju onečišćenja okoline. Takvih optužnica na ovim prostorima do tada nije bilo.

“Bitno je da se pokaže pogubnost propuštanja, ko god da je vlasnik, da se ne može narušiti srazmjernost, da se dobije što više para, da se ne ulaže u zaštitu životne okoline”, naveo je.

Suzbijanje korupcije, organiziranog i privrednog kriminala bit će u fokusu djelovanja i u narednom periodu. Radiće se i na procesuiranju ratnih zločina.

“Mi na ovom području, barem do sada, ne znam da li predmete drže u Tužilaštvu BiH, nismo imali problema. Ovo područje nije bilo ratnih zločina, barem ne sistematskog činjenja. Zločini koji su počinili pojedinci došli su na udar pravde i ti se predmeti završavaju”, rekao je Ljubić.

Novi/stari glavni tužitelj navodi da nema sumnje da će 37 kantonalnih tužitelja i tužiteljica uspješno nastaviti pravnu borbu protiv svih oblika kriminala. U tome im, pomaže i uvjetniji prostor za rad, u postojećem objektu nedavno obnovljenom sredstvima Evropske unije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad