Hahn: Zapadni Balkan je dio Evrope, suđeni smo jedni drugima

Vijesti 04. jul 201915:47 > 15:49
N1

Zapadni Balkan je dio Evrope i integracija zemalja regiona se dešava svakodnevno, poručio je komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

“Geografija je sudbina. Zapadni Balkan je dio Evrope: dijelimo zajedničku prošlost, geografiju, kulturnu baštinu, dijelimo zajedničke mogućnosti i izazove, danas, ali i ubuduće. Suđeni smo jedni drugima. Tako da neka ne bude sumnje da je Zapadni Balkan unutar Evropske unije”, poručio je Hahn u obraćanju učesnicima Šestog samita Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke, koji se 4. i 5. jula 2019. godine održava u poljskom gradu Poznanju.

Kako je kazao, integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU je stvarnost i ona se dešava svakodnevno.

“Zajedno smo prošli dug put, ali sam uvjeren da još uvijek možemo postići nešto više prije isteka mog mandata. Podržavam preporuku Komisije da otvori pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i računam na to da će Vijeće u oktobru slijediti našu pozitivnu ocjenu”, kazao je Hahn.

Dodao je da cijeli region treba slijediti primjer Sjeverne Makedonije i pojačati provedbu reformi, posebno u pogledu vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja.

“Jaka i stabilna ekonomija nije moguća bez poštovanja tih osnova. Oni su ključni za postizanje predvidljivog poslovnog okruženja”, poručio je Hahn.

Na Samitu se obratio i ministar vanjskih poslova Poljske Jacek Czaputowicz izjavio je u Poznanju da bi članstvom u EU-u zemlje Zapadnog Balkana povećale regionalnu stabilnost, razvoj, ali i dalje proširile evropske vrijednosti.
“Bez Zapadnog Balkana, Evropa nije potpuno ujedinjena, ni sa geografske niti sa geopolitičke tačke gledišta”, poručio je poljski šef diplomatije.

Berlinski proces je međuvladina inicijativa saradnje s ciljem jačanja veza između Zapadnog Balkana i zemalja Evropske unije, kao i jačanje ekonomske saradnje unutar Zapadnog Balkana. U Berlinskom procesu učestvuju zemlje Zapadnog Balkana, kao i zemlje članice EU: Njemačka, Austrija, Francuska, Italija, Veliko Britanija, te Evropska komisija i Evropska služba za vanjsko djelovanje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad