Džindić o Aluminiju: Predloženi koncept nakon sastanka sa Emirates Aluminium

Vijesti 04. jul 201916:00 > 16:15
N1

"Imali smo radni sastanak sa potencijalnim investitorom Emirates Aluminium Global. Dva predstavnika su došla i govorili o tome gdje vide Aluminij", kazao je danas nakon federalni ministar Nermin Džindić povodom situacije sa mostarskim Aluminijem.

Imali smo radni sastanak sa potencijalnim investitorom Emirates Aluminium. Dva predstavnika su došla i govorili o tome gdje vide Aluminij. Glencore je rekao svoje, mi smo rekli svoje, očekujemo nastavak sutra. Što se tiče Emirates Aluminiuma koji u sebi ima dvije velike korporacije, jako veliko iskustvo, globalno tržište, predloženi koncept jeste da se uradi finansijska i tehnička analiza“, kazao je Džindić i dodao:

“Nakon toga, napravit će model i procijeniti sa svog stajališta vrijednost kompanije a onda ući u pregovore o mogućem modelu preuzimanja kompanije”.

Džindić kaže da je firma koja je zainteresovana za preuzimanje Aluminija već poslovni partner sa popularnim brendovima.

Razgovarali smo o dužnicima, vezano za dugove koje Aluminij ima. Iskustva radnika su najveća vrijednost Aluminija, možete kupiti opremu ali radnike i iskustvo ne možete. Također, što je zanimljivo, jeste da se oni ne bave samo topljenjem Aluminija i prodajom, nego recikliranjem i topljenjem i finalnom proizvodnjom. Pomenuli su imena kao Jaguar, BMW, avio-industrija. Bave se proizvodnjom sirovine na bazi recikliranja ali glavni je fokus na finalnoj proizvodnji“.

Dodao je da postoji volja i novac da se uđe u razgovore sa tri elektroprivrede.

Nakon finansijske analize, oni u prvom planu planiraju povećati proizvodnju. Razgovarali smo o modelu supporta u fazi izrade modela, dobili smo čvrste garancije da program neće biti finansijski uslovljen. Postoji dovoljno volje i novca da se uđe u razgovore sa tri elektroprivrede o otkupu dovoljne količine el. energije za funkcionisanje Aluminija u narednih pet do deset godina“.

“Dug prema EP HZ HB je 280 miliona, postoji način i volja da se pregovara o preuzimanju duga uz neki normalni discount”, smatra Džindić.

“Aluminij mora do nove godine nekako preživjeti, a nakon toga strateški partner sa stabilnim uslovima ili kraj”, zaključio je obraćanje Džindić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad