Ljubav za majke Srebrenice: Poruke mira za budućnost

Vijesti 04. jul 201916:23 > 11. jul 2019 18:17
N1

"Ljubav za majke Srebrenice" projekat je Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus za majke koje su tokom rata ostale bez članova svoje porodice. U ovoj organizaciji ističu da je ovaj projekat jako značajan za prvobitno psihološku rehabilitaciju, ali da također su na raspolaganju svim majkama za bilo koji drugi vid pomoći. Pored ove Emmaus se bavi još mnogim aktivnostima humanitarnog karakatera.

Četrdeset majki svakog mjeseca okupljaju se na druženju Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus. Većina njih izgubila je članove svoje porodice u genocidu u Srebrenici i danas žive same. Željele bi se više družiti i kako ističu ovaj projekat im dođe kao psihološka podrška i mjesto gdje dijele tugu, bol ali i radost.

N1

“Pa smo ovdje se našle, da jedna drugoj kažemo svoju bol i tugu. (N1: Većina vas je ovdje pretpostavljam izgubila članove porodice?) Neka kaže svaka svoje. Ja sam izgubila tri sina i muža i sama sam ostala. (N1: Živite sami?) Živim. U Bajrovićima selo kod Srebrenice 5 kilometara. (N1: Koliko vam ovo znači?) Znači nam puno. Da razumijemo sve, družimo se, progovorimo. Pa sve smo ranjene što se kaže, ali bol podijelimo da bi nam bilo lakše kad dođemo kući, da spominjemo ono ono rekla, ona ovo. Svaka smo mi izgubile svoju djecu”, kazala je Nura Mustafić.

Bez obzira na prošlost majke Srebrenice kažu žele poslati poruke mira za budućnost generacija koje dolaze.

“Najbolje bi bilo da bude ko nekada. Za vrijeme mira. Da žive sva tri naroda. I Srbi, Hrvati i Muslimani i da svako živi i da budemo zajedno. I da svako ima prava svakakva, kao što smo imali za vrijeme mira”, poručila je Fata Medović.

Mir u sebi majke Srebrenice pronalaze u prostorijama Foruma Solidarnosti. Tamo dobijaju materijalnu, psihiološku, fizičku i svaku drugu vrstu pomoći. A kada odu kući, i tada su im zaposlenici Emmausa na raspolaganju kada god im bilo šta zatreba.

N1

“Ja sam već ovdje dvije i po godine. Ja sam iz Gračanice, radim u Potočarima, znači ovdje sam 2,5 godine se družim sa majkama. I mogu reći da više vremena provodim s njima nego sa porodicom svojom i roditeljima. Tako da su one dobrim dijelom postale moja porodica, moje majke. One se brinu o meni, ja se brinem o njima”, kazala je Deniza Ibraković, koordinatorica projekta “Ljubav za majke Srebrenice”.

Sam forum solidarnosti postoji u BiH već 20 godina, a ured u Srebrenici egzistira od 2004. godine. Prvobitno su počeli sa radnim omladinskim kampovima. A danas pomažu hiljadama osoba kako u BiH tako i svijetu.

“Sada trenutno realizujemo 4 velika projekta. Internatski smještaj za dj ecu iz ruralnih područja Općina Srebrenica, Vlasenica, Milići, Bratunac i Zvornik. Sljedeći projekat je dnevni centar za djecu iz loklane zajednice. Zatim projekat ‘Ljubav za majke Srebrenice’ i projekat ‘Jedan obrok dnevno'”, kazala je Jasna Mešić, rukovodilac MFS Emmaus Srebrenica.

Dnevna misija im je, navode, pomoći svakome bez obzira na vjeru, naciju, boju kože i ostale različitosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad