Mazalica: MUP RS je jedina oružana sila koja čuva Republiku Srpsku

Vijesti 04. jul 201917:33 > 19:24
N1

Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je izvještaj o radu MUP-a u prošloj godini u kome se navodi da je policija uspješno realizovala poslove i zadatke, što se ogleda u povoljnom stanju bezbjednosti, te očuvanju stabilnog reda i mira. Mnogo kritika na izvještaj imala je opozicija, koja smatra da je policija pod političkim uticajem. Pod lupom su se opet našli slučajevi teških ubistava koja su potresla javnost, ali i ubistva koja su posljedica sukoba crnogorskih klanova kavačkog i škaljarskog, i to na teritoriji ovog bh. entiteta.

Brzom reakcijom policijskih službenika rasvijetljen je slučaj Krunić, stoji u Izvještaju MUP-a, koji je usvojila vladajuća većina. Slučaj je rasvjetljen, ponavlja i direktor policije Darko Ćulum, iako se ne znaju okolnosti koje su dovele do ubistva, niti motivi, niti mogući nalogodavci.

N1: Slučaj Krunić je rasvijetljen za policiju?!

Ćulum: Što se tiče policije i diretnih izvršilaca koji su učestvovali u izvršenju ubistva, on je rasvijetljen, ali policija i dalje radi da vidi gdje to dalje ide, da vidi ima li nalogodavaca u tom slučaju.

N1: Šta je motiv?

Ćulum: Motiv je još uvijek nepoznat što se nas tiče.

Djelimično je rasvijetljeno ubistvo Damira Ostojića Šijana u Banjaluci za koji su mediji pisali da je sa potpisom škaljarskog klana.

To direktor policije ne komentariše, no potvrđuje da je rat škaljarskog i kavačkog klana na teritoriji Republike Srpske rezultirao sa četiri ubistva.

Slučaj koji ne prestaje da intrigira, slučaj Dragičević, kao i ubistvo Miloša Ostojića iz Istočnog Sarajeva vode se kao nezajašnjeni. Opozicija poziva MUP da radi profesionalno, a vlast da policiju oslobodi političkog uticaja.

“Pozivam Vas koji predstavljate danas policiju da ne dozvolite da se više nikada ne ponovi slučaj Dragičević, ne samo zbog pokojnog djeteta, njegove majke i oca, već i policije RS-a”, poručuje Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u.

“Izmišeljenje afere, paraobavještajne i parapolicijske informacije, lažni navodi o obučavanju djece u kampovima u Rusiji”, tokom 2018. negativno su, navode u MUP-u, uticale na rad policije. I na njen imidž, dodaje SNSD-ov Srđan Mazalica, koji za dio “specijalnog rata” protiv MUP-a optužuje i ministra bezbjednosti Dragana Mektića.

“To je jedina oružana sila koja čuva Republiku Srpsku, građane danas, i ta policija RS treba da uživa povjerenje građana, i mi političari treba da budemo oprezni kada sudimo. Uvažavajući druga ministarstva, uvažavajući ministarstvo sporta, kada bismo ga sada ukinuli, lopta bi se nastavila kotrljati. Ukoliko bi ukinuli MUP sve bi stalo u RS, Republika Srpska bi se ugasila, moramo biti toga svjesni, i moramo biti svjesni da policija ne može funkcionisati ako ne postoji povjerenje građana”, smatra Mazalica.

Rezime usvojenog izvještaja:

 – 12% pad kriminaliteta,

 – u 2018. 19 ubistava,

 – a od januar do april ove godine šest.

U policiji stanje u oblasti organizovanog i teškog kriminaliteta ocjenjuju kao povoljno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad