Ministar Mandić: Voda koju pijemo u KS je ispravna za piće

N1

Voda u Kantonu Sarajevo se redovno kontroliše, a sva odstupanja od predviđenih parametara se prijavljuju kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove. Ovo je saopšteno iz Zavoda za javno zdravstvo KS nakon što je poslanik u Skupštini KS Zvonko Marić u programu N1 ustvrdio da je voda sa svih izvorišta u okolini Sarajeva zagađena teškim metalima. Reagovao je i resorni ministar Srđan Mandić koji je kazao da prema informacijama kojima on raspolaže laboratorijski nalazi vode su dobri, no uradiće se dodatna ispitivanja.

Jedni vjeruju u njenu ispravnost, drugi smatraju da i nije toliko čista, no velika većina građana Sarajeva vodu sa česme nije zamjenila flaširanom.

Debatu o ispravnosti vode u KS pokrenuo je jedan od poslanika u kantonalnoj skupštini Zvonko Marić. Tvrdi da niti jedno od preko 300 izvorišta sa kojih se napaja Sarajevo nije čisto.

“Imam pouzdane informacije, teški metali su prisutni u vodi. Naravno ako vi dodate hlor da će to uništiti biološke organizme, ali šta je sa teškim metalima”, pita Zvonko Marić, poslanik u skupštini KS.

Iz Zavoda za javno zdravstvo kažu kako se voda redovno kontroliše, a sve nepravilnosti se prijavljuju kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove.

“Rezultati ispitivanja na lokalnim vodovodima sporadično pokazuju, uglavnom mikrobiološka odstupanja, što je i za očekivati obzirom na neuređen sistem vodozaštitnih zona na tim rezervoarima”, navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

“Mi ćemo dodatne analize uraditi i javnost obavjestiti da li su u vodi sa tih izvorišta prisutni teški metali. Prema mojim informacijama, naše laboratorije svaki dan rade, sa preko 60 mjesta u gradu uzimaju uzorke i voda koju trenutno pijemo je ispravna za piće”, tvrdi Srđan Mandić, ministar komunalne privrede u KS.

Stručnjaci kažu kako se parametri mjere prema listi dozvoljenih materija iz ‘68 godine, i to je zabrinjavajuće.

“U ovih 50 godina dokazalo se da hlor vrlo opasan, nemojte zaboraviti da je hlor prvi bojni otrov, da je toksičan, da može izazvati smrt”, ističe Abdulah Gagić, profesor na Veterinarskom fakultetu UNSA.

Iz Zavoda za javno zdravstvo pojašnjavaju, analize se vrše prema higijensko-epidemiološkoj procjeni, te metodom slučajnog uzorka, na frekventnim mjestima i istočištima koje koristi veći broj ljudi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad