Još četiri dana nade za 900 radnika

N1

Hoće li mostarski Aluminij od subote u ponoć prestati sa radom, još uvijek nije poznato. Radnici danas ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i nakon sastanka sa premijerom i resornim ministrom, malo optimističniji nego juče. U Vladi Federacije vjeruju da će problem biti riješen. U međuvremenu, kompanija Glencore Aluminiju je kupila još četiri dana života. Platila je struju i sirovine, ali od ponedjeljka se mora naći dugoročno rješenje.

Radnici Aluminija u Sarajevo su stigli sa vijencem na kojem je posljednji pozdrav ovom preduzeću od Vlade Federacije.

Ubrzo su pozvani na sastanak, a nakon sastanka, nova uvjeravanja.

“Sa sutrašnjim danom znaćemo da li će se naći neko rješenje. Mi se ipak nadamo da će doći do nekog rješenja”, kaže Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

A to rješenje je u dvije kompanije. Jedna je Glencore iz Austrije, koja je u ovom trenutku pristala da finansira 50 eura po megavat satu do kraja godine. S obzirom da Aluliminij troši 70 eura, potrebno je iznaći rješenje kako nadomjestiti tih 20 eura. Zbog toga bi ušli u paket pregovora sa tri elektroprivrede, iznajmili jedan termoblok i proizvodili vlastitu električnu energiju. Drugi je u Emirates global Aluminijumu koji proizvodi 2,5 miliona tona aluminijuma godišnje. Zainteresovani su, za 3-6 mjeseci bi mogli da napravi svu finansijsku konstrukciju i preuzeli bi Aluminij.

“Nisu niti jedan fening podrške tražili od Vlade FBiH. Oni su spremni da preuzmu, nakon što naprave i razrade kompletan model na tržišnim osnovama”, ističe Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Džindić kaže da njihov program neće biti finansijski uslovljen, razgovaraće sa tri elektroprivrede, praviti plan o isporuci električne energije za narednih 5 do 10 godina. No, šta će biti sa postojećim dugom?

“Za ovih deset godina mi trideset miliona uplaćujemo godišnje, to je za deset godina 300 miliona. Ovaj dug prema Elektroprivredi, jedini koji može skinuti te namete je Vlada”, tvrdi Željko Damjanović, član NO ispred malih dioničara Aluminija.

“Dug prema Elektroprivredi u ovom trenutku je 280 miliona. Dakle, nije se razgovaralo o otpisu duga, ali postoji način i volja da se razgovara o eventualnom preuzimanju duga uz eventualni discount”, dodaje Džindić.

Za volju i način za razgovor nema vremena. Iako je rok bio do subote, on je prolongiran za 4 dana. Kompanija Glencore je osigurala finansijska sredstva Aluminiju za kupovinu električne energije i sirovine do ponedjeljka. Iako su se razgovori sa Glencorom najavljivali za petak, oni su prolongirani za prvi dan naredne sedmice. Ali u Aluminiju nisu optimistični da će se iznaći rješenje i nakon ponedjeljka.

“Mi nemamo mjesece za dubinska snimanja! Mi novca za rad nemamo! To će, ujedno, biti i posljednji put da oni koji su previše puta čuli kako se gasimo – čuju rad naših pogona. Ako u ponedjeljak rješenje ne bude na stolu, buka iz naših proizvodnih hala preći će u itekako glasnu tišinu”, navodi se u saopćenju Aluminija.

Ko je kriv za ovakvo stanje, radnici će reći da nisu samo oni. Loši poslovni potezi, visoka električna energija, neodgovoran menadžment sa primanjima preko 10.000 KM mjesečno, samo su neki od razloga koje navode radnici

“Nekada, hajmo reći do 2014. godine, dok naši pogoni nisu otišli pod hipoteku zbog kredita, mogli su se podići neki krediti i mogli su se otvoriti finalni proizvode. Da smo imali i te proizvode, sada bi nam bilo kud i kamo lakše, pa čak i mogu izjaviti da sada ne bi bili u minusu da smo imali 30 ili 40% takvog finalnog proizvoda prodatog”, tvrdi Pero Bebek, predsjednik Skupštine “Nezavisnog sindikata” Aluminija.

Za sada je jedino važno da Aluminij preživi i nakon ponedjeljka, a oči su usmjerene ka Vladi FBiH i potencijalnim investitorima. Jer, egzistencija oko 900 radnika i njihovih porodica je u pitanju.

Kako kažu radnici Aluminij bi mogao otići u istoriju, a ono što su proizvodili više se ne bi proizvodilo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad