Kešmeru i Menziloviću po šest godina zatvora za silovanje maloljetnice

Vijesti 05. jul 201911:36 > 11:38
N1

Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića krivim za silovanje počinjeno 1993. godine u Sarajevu i osudilo ih na po šest godina zatvora.

Kešmer i Menzilović, nekadašnji pripadnici Armije Bosne i Hercegovine  proglašeni su krivim nakon obnovljenog postupka da su 1993. godine silovani zaštićenu svjedokinju “A”, koja je u to vrijeme bila maloljetnica.

Presudom je Kešmeru i Menziloviću naređeno da svjedokinji “A” na ime nematerijalne štete isplate ukupno 30.000 KM, javlja BIRN BiH .

Suđenje Kešmeru i Menziloviću je obnovljeno nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su osuđeni na po pet godina zatvora zbog silovanja maloljetne osobe u maju 1993. u Sarajevu.

Prvostepenom presudom, koja je izrečena u julu 2018. godine, na šest godina je osuđen i Elvir Muminović, ali je postupak protiv njega razdvojen zbog bjekstva.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad