Cenić: Zašto je Aluminij hrvatski kad treba, a nije hrvatski kad su problemi?

Vijesti 05. jul 201912:18 > 12:19
N1

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić gostujući u Newsroomu na N1 govorila je o dešavanjima u kompaniji Aluminij.

“Govorimo o 900 ljudi i ja njihovu bol i njihovu zabrinutost razumem i mogu da podelim. Ja čak nemam ni tu sigurnost koju oni imaju. Stalna dugovanja, nikad niko nije odgovarao”, kazala je Cenić u Newsroomu na N1.

Kako je kazala, Aluminij ne spada u kategoriju državnih javnih preduzeća jer Vlada FBiH nije većinski vlasnik Aluminija.

“44 posto su upravo ti radnici vlasnici, oni su mali dioničari. Oni se pitaju, imaju svog predstavnika u Nadzornom odboru trebalo bi da bude i u Upravi. Pitaju se, dobijaju finansijske izvještaje, moraju da traže finansijske izbvještaje, da reaguju i kritikuju. Od 2009. beleži se gubitak, a da niko nije upitao ‘čekaj, stani, dokle ovo?’. Kad izračunate koliko i šta, 293 miliona je sada trenutno dug Elektroprivredi HZHB, 400 miliona ostali dugovi. Čak čujem danas komentar da su 300 miliona uplaćivali za doprinose. Da nisu uplaćivali, ne bi imali toliko duga. Poštovana gospodo, ja da imam manje godina ne bi bila ostarila žena nego mlada žena. To kao da čitamo Alana Forda”, navela je.

Pojasnila je da svaka proizvedena tona u Aluminiju već u samom startu ima 700 maraka gubitka.

“Poštar je mogao da im bez gubitaka, bez ičega, donosi platu na vrata i to mnogo veću nego što sad imaju iako u prosjeku radnici Aluminija imaju veću platu nego u ostalim proizvodnim sektorima. Nešto duboko nije u redu. Vratimo stvari na početak, ko je odgovoran za takvo stanje i zašto se dozvolilo dozvolilo takvo stanje, zašto je Aluminij hrvatski kad treba, a nije hrvatski kad su problemi? Zašto sada dolazimo do takve retorike da je to bošnjačka urota, a neće niko da vidi vrlo jednostavnu računicu”, kazala je.

Između ostalog, poručila je i da se mnogo stvari potpuno pogrešno postavilo. 

Uprava Aluminija d.d. Mostar saopćila je u četvrtak kako je Glencore osigurao financijska sredstva za kupnju  struje i sirovina za rad tog kombinata za sljedeća četiri dana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad