Sir Alan Duncan za N1: Mislim da EU i NATO put idu zajedno pod ruku

Vijesti 05. jul 201914:11 > 14:19
N1

Britanski ministar za Evropu sir Alan Duncan u razgovoru za N1 u Poznanu u Poljskoj gdje se održava Samit o Zapadnom Balkanu, u sklopu Berlinskog procesa, kazao je da vjeruje u budućnost ovog samita, ali još više vjeruje u budućnost Balkana.

N1: Mnogi kažu da je ovaj samit o Zapadnom Balkanu izgubio ranije smisao, a to je da pomogne na ekonomski i bilo koji drugi način, ministri također kažu kako se sastaju da bi razgovarali I da bi napravili određene aranžmane, ali da se ništa ne dešava u praksi?

Duncan: Mislim da to nije fer opis. Mislim da se dosta toga desilo u međuvremenu od održavanja Balkanskog samita kod nas u Londonu prošle godine: mogu izdvojiti jedan primjer na kojem sam ja veoma predano radio, a to je pitanje nestalih osoba, koje je veoma važno za postizanje pomirenja za porodice, ali i između zemalja. Ima mnogo priče između ministara i premijera, ali ostaje snažno opredjeljenje da se poboljša region za budućnost.

N1: Kada se radi o EU putu čuli ste da je francuski predsjednik Macron kazao da bi proces proširenja trebao biti stavljen sa strane za određeno vrijeme, da li bi to stvarno mogao biti novi smjer evropske politike i njenih lidera?

Duncan: To je naravno pitanje za EU, ali evo tu nas kao Velike Britanije koja napušta EU. Iako napuštamo EU, i iako se to čini kontradiktornim, mi podržavamo put onih zemalja koje žele da se pridruže EU. Nadam se da će zemljama koje su se kvalifikovale za pristupne pregovore biti dopušteno da ih otpočnu. Znam da su Francuzi oprezni po pitanju proširenja dok ne dođe do reformi unutar EU, ali se nadam za dobro ovog regiona I da zemalja poput Sjeverne Makedonije može početi pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

N1: Bosna i Hercegovina ima mnogo problema na svom NATO putu gdje Republika Srpska blokira svaki napredak, da li vjerujete da Bosna I Hercegovina da Bosna I Hercegovina može biti članica NATO i zašto je to važno za mir i sigurnost?

Duncan: Mislim da EU i NATO put idu zajedno pod ruku u svjetlu šire sigurnosti i stabilnosti u regionu. Naravno na NATO-u je da vidi da li su zemlje spremne u svjetlu onog što su uradile na unutrašnjem planu da zadovolje zahtjeve za članstvo. Nadam se da će se ovo desiti. Uzet će naravno i dosta vremena jer se moraju riješiti preostale tenzije koje postoje između šest zemalja Zapadnog Balkana.

N1: Bosna i Hercegovina stoji najgore kada su u pitanju EU I NATO zbog političke situacije koju imamo i zbog nepostajanja vlasti 9 mjeseci nakon održanih izbora?

Duncan: Ne želim stajati ovdje i reci da je jedna najbolja ili najgora, želim biti optimističan o svim zemljama regiona. To je razlog zašto smo se svi sastali na ovom samitu koji je izvrsno organizovan od strane naših poljskih saveznika i prijatelja. Mogu vam reći da u svjetlu plenarne sjednice na kojoj sam upravo bio da postoji generalna politička opredjeljenost svih za ovim stolom i institucija poput evropskih bankarskih snaga što bi trebalo značiti da pravimo dobar napredak.

N1: Znači da vjerujete u budućnost samita?

Duncan: Vjerujem u budućnost samita, ali još više vjerujem u budućnost Balkana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad