Zvizdić: Implementacija EU preporuka je prelazak iz dejtonske u briselsku fazu

Vijesti 05. jul 201916:33 > 16:54
N1

Imamo jako dobre vijesti za građane BiH, mi smo se i ovaj put za Berlinski proces pripremili vrlo kvalitetno, kandidovali značjne projekte i BiH je dobijela 96 miliona eura grant sredstava za tri projekta. To je najveći iznos koji je bilo koja zemlja Zapadnog Balkana dobila na samitu. Riječ je o tri dionice panevropskog puta Koridora Vc, poručio je danas za N1 nakon Samita u Poznanju, Denis Zvizdić.

“Jako smo se dobro pripremili, dobili tri značajna projekta i veliki grant. Na nama je da se inteziviraju radovi na ove tri dionice a ina drugih 11 pripremlejnih dionica. Mogu dodati da je ovaj samit značajan jer za zemlje Zapadnog Balkana, berlinski proces predstavlja još uvijek najefikasniji model da unaprijedimo našu infrastrukturu, regionalnu saradnju i postanemo sastavni dio evropskog ekonomskog prostora i zbog toga je nastavak realizacije projekata nešto što je važno za evropsku budućnost Zapadnog Balkana”, kazao je Zvizdić.

Dodao je da je bilo riječ o nastavku EU puta za BiH.

“Govorili smo i o daljim koracima na putu ka EU integracijama, BiH očekuje kandidatski status ali evropska perspektiva mora ostati otvorena. To je najefikasniji model za reforme za preuzimanje evropskih vrijednosti i osiguranje mira, stabilnosti i prosperiteta ne samo za BiH, nego za svih šest zemalja Zapadnog Balkana”.

Da li je bilo riječi o problemu taksi?

Na neki način zbog jednostranog uvođenja taksi od Kosova je na neki način ugrožena ideja CEFTA-e za slobodnu trgovinsku razmjenu. BiH nema štete u obimu kakve ima Srbija, ali i naše štete u odnosu na privredu su značajne. Nije došlo do dogovora niti pozitivnog odgovora. Mi u BiH nastavljamo raditi na realizaciji protokola koji smo usvojili na sjednicama CEFTA-e“, kazao je Zvizdić.

“Naravno i EU je opterećan nizom svojih problema. Vidjeli ste da Francuska zahtjeva ozbiljno restruktuiranje prije nego se krene u proces proširenje. Kada ispunimo naš zadatak, očekujemo da dobijemo kandidatski status. Perspektiva mora ostati živa jer smo mi dio Evrope. Geografski smo dio Evrope, dijelimo iste vrijednosti, isto nasllijeđe. Zapadni Balkan je okružen zemljama članicama EU, zato ponavljam: BiH trebaju politički lideri koji su pro-evropski orijentisani. Želimo da EU i zapadna demokratija budu dominantni na tlu BiH kao tema”, istakao je Zvizdić.

Treba napraviti razliku između onih kojih istinski žele EU integracije u BiH i onih koji to deklarativno ponavljaju. Formiranje nove vlasti je u ovom trenutku najprostiji proces koji može postojati. To je da jedan pripremljeni dokument koji je usklađen sa SUtavnim nadležnostima i koji se zove Prvi godišnji plan za NATO pošaljemo u Brisel. Dokument je spreman, treba ga odobriti i poslati u Brisel i u narednih par sedmica će biti formirano Vijeće ministara. Ne možemo se samo deklarativno zalagati za EU integracije.

Preporuke EU moraju biti implementirane. U momentu kada budu implementirane, to mora biti svima jasno, mi u tom momentu iz dejtonske faze prelazimo u briselsku fazu. To je budućnost BiH, u EU. Unutar porodice demokratskih zemalja koje poštuju vladavinu prava, ljudskih sloboda“, smatra Zvizdić i dodaje:

“Nije pitanje popuštanja, nego da li ćemo prihvatiti načelo vladavine zakona koji važe u svim demokratskim društvima”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad