Ljetovanje u Hrvatskoj i egzotičnim destinacijama po istoj cijeni?

Vijesti 05. jul 201917:09 > 19:29
N1

Štedjeli ste cijelu godinu kako biste sebi priuštili godišnji odmor iz snova. Primjera radi, vaš džep ove godine može podnijeti oko 2.000 KM za ljetovanje. Novac imate, sad možete zavrtjeti globus. Ipak, statistike pokazuju da ne vrtimo mnogo. Pređemo najdalje nekoliko stotina kilometara, uglavnom vlastitim prevozom i uživamo u čarima Jadrana. No za taj novac možete i malo dalje. Računica je jasna.

Planirali ste potrošiti oko 2.000 KM za ljetovanje i uživanje na moru. Ukoliko se odlučite za Hrvatsku, u susjednoj zemlji boravit ćete 7 noći i dobiti uslugu polupansiona, ali bez prevoza. Prevoz ćete morati dodatno platiti. Za isti novac u Turskoj ćete dobiti uslugu punog pansiona, 7 noći, ali i prevoz avionom do željenog odredišta. Ako želite ljetovati u Grčkoj, za 2.000 KM dobit ćete 7 noći i također polupansion, ali za razliku od Hrvatske, i uključenu cijenu putovanja i to avionom. Ipak, ukoliko radije ljetujete u Crnoj Gori, za 2.000 KM možete uživati i do 15 noći, dobiti uslugu punog pansiona i uključeno putovanje do odredišta,

Prema svim statistikama, Hrvatska je ove godine najskuplje evropsko ljetovalište. No, čari ljeta ne završavaju u granicama Evrope. Zanzibar, Bali, Tajland, Maldivi i slične atraktivne svjetske lokacije. Na prvi pogled za prosječan bh. džep ove destinacije su nedostižne.

“Za boravak na hrvatskom primorju, za nekih 7 dana vi trebate izdvojiti oko 2.000 KM, dok imate putovanje za Bali, Tanzaniju, Zanzibar, Tajland i tako dalje je potrebno do 2.000 KM. Tu je uračunata aviokarta, smještaj sa uslugom doručka, vodič i mnoge druge stvari, koje vi ne možete doživjeti na susjednom moru, odnosno moru susjednih zemalja”, kazao je Muharem Konjalić iz turističke agencije.

Odnosno za spomenuti novac možete ljetovati na svim kontinentima i boraviti čak duže od 10 dana. Putuje se avionom iz glavnih gradova regije.

“Sa polaskom da li to bio Zagreb, Beograd ili odnedavno Sarajevo, to su destinacije i Bali i Zanzibar i Kuba i Šri Lanka, možemo reći i u neku ruku da bude kombinacija i Kube i Meksika, tako da maltene sve ove egzotične zemlje za taj okvirni budžet za oko 2.000 KM po osobi da se može otići”, dodao je Konjalić.

U turističkim agencijama kažu da se svake godine sve veći broj građana odlučuje za daleke destinacije. Ipak, da li zbog nedovoljne informisanosti ili pak navike, Sarajlije uglavnom biraju Jadran:
“U Neum. Inače idete u Neum ili? Ponekad, a najčešće idem u Tursku.”
“Jadran.”
“Najčešće Crna Gora. najbolja raja, muzika, fin provod.”
“U Gradac. (N1: Zbog čega?) Tamo imam kuću.”
“Kakvo more bolan, ja sam penzioner”.

I ove godine veliki je broj onih koji ljetovati neće nigdje, jer dodir realnosti kaže da stotine hiljada građana ove zemlje nisu u mogućnosti sebi priuštiti luksuz bilo kakvog ljetovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad