Kompanija iz UAE spremna preuzeti Aluminij, ne traži pfennig od Vlade FBiH

Vijesti 05. jul 201917:31 > 19:24
N1

Sudbina Aluminijskog kombinata u Mostaru i dalje je neizvjesna. Radnici strahuju hoće li se u narednih nekoliko dana pronaći strateški partner koji bi mogao spasiti hercegovačkog diva. U igri su Glencore i Emirates Global Aluminium.

Hercegovački gigant grca u gubicima i nema novca za daljnje funkcioniranje. Ponedjeljak je novi Dan D za mostarski Aluminij. Novac koji je uplatio Glencore za električnu energiju i sirovine Aluminiju će biti dostatan do ponedjeljka. Mali dioničari plaše se utorka.

“Nadamo se čudu. Kupili su još vrijeme četiri dana. Šta nam znače ta četiri dana? Ništa”, poručuje Željko Damjanović, član NO Aluminija ispred malih dioničara.

Još nekoliko dana preživljavanja brzo ističe, a resorni ministar Nermin Džindić uvjerava da bi rješenje moglo biti u pronalasku strateškog partnera. Jedan od dva koja se pominje je Glencore, od ranije poznat malim dioničarima.

“Glencore je unutra. Glencore najbolje zna kakva je situacija unutra. Mada mi mislimo da ni Glencore nije neka opcija, ali mi njega moramo držati zato što je naš, faktički, partner”, kaže Željko Filipović, član NO Aluminija ispred malih dioničara.

Novi pregovori sa Glencoreom planirani su za ponedjeljak. Ova kompanija, prema navodima, spremna je da financira 50 eura po megavat satu do kraja godine, premda je je Aluminiju potrebno 70 eura.

Više u prilogu Borisa Breze.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad