Zvizdić: BiH može realno očekivati kandidatski status

Vijesti 06. jul 201914:29 > 14:56
N1

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić predvodio je delegaciju Bosne i Hercegovine koja je učestvovala na Samitu o Zapadnom Balkanu u poljskom gradu Poznanu. Zvizdić se obratio javnosti i naglasio kako su sa Samita poslate pozitivne poruke.

Kako je rekao, glavne teme o kojima se govorilo u Poljskoj vezane su za perspektivu i mogućnosti zemalja zapadnog Balkana te jačanje procesa regionalne saradnje ovih zemalja.

“Razgovarali smo i o problemima koje imamo na Zapadnom Balkanu, pogotovo kada je riječ o CEFTA-i i 100% taksama Kosova Bosni i Hercegovini i Srbiji”, precizirao je Zvizdić.

Dodao je i kako sz dogovorena velika grant sredstava:

“Na prostoru Zapadnog Balkana uloženo je dvije i po milijarde eura, BiH je do sada dobila 180 miliona eura, a na ovom Samitu skoro 97 miliona eura granta.”

Zvizdić je istakao kako je još jednom potvrđen evropski put zemalja Zapadnog Balkana bez obzira na promjenu prioriteta unutar same EU:

“Pojedine zemlje Evrope kao što je Francuska napravili su neku prioritetizaciju koraka gdje se prvo mora doći do rekonstrukcije unutar EU pa onda i do proširenja na zemlje Balkana. Ali u izjavi premijera Poljske jasno je naznačeno da je perspektiva vrlo jasna i pozitivna, pesrpektiva za svih šest zemalja na prostoru Zapadnog Balkana. U kojoj dinamici će se realizirati zavisi od svake zemlje.”

No, u kojoj dinamici će biti realizovan evropski put ovih zemalja zavisi od svake države ponaosob, istakao je Zvizdić:

“Očekujemo te pozitivne signale u oktobru i svakako ako BiH uspije završiti određene elemente iz Akcionog plana kog pripremamo u ovom trenutku za realizaciju preporuka onda sasvim sigurno se i BiH može nadati i vrlo realno očekivati da dobijemo kandidatski status.”

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH objasnio je kako su rezultati ovog Samita nastavak sporazuma u Londonu poput onog koji je donio manje cijene roaminga u regionu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad