Vrijednost izdatih dozvola za izvoz naoružanja rekordnih 150 miliona evra

Vijesti 06. jul 201916:38 > 16:38
N1

Vrijednost izdatih dozvola za izvoz naoružanja domaće proizvodnje je rekordan.

Dostiže cifru od 150 miliona evra.

“Za prvih šest mjeseci ove godine iz našeg Ministarstva izdato je 99 – blizu 100 dozvola, u ukupnoj vrijednosti 150 miliona evra što je, procentualno gledano, značajno više nego što je to 2018. godine. Tada je za cijelu godinu izdato dozvola u vrijednosti oko 220, 230 milona evra. To govori o povećanju zahtjeva za izdavanje dozvola, a rekao bih i aktivnijoj ulozi naših izvoznih kompanija”, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U prošloj godini izvezeno je ukupno 205 miliona maraka robe. Najviše u Sjedinjene Američke države, Saudijsku Arabiju, Avganistan, Tursku, Egipat. Sve što je do kraja maja 2019. godine izvezeno iz BiH, a najviše je to municija, dostiglo je vrijednost od gotovo 62 i po miliona maraka. U prvih pola godine izdate su dozvole u 34 države. Prednjačili su izvoznici – Unis “Ginex” iz Goražda, “Igman” Konjic, “Pobjeda” Goražde, “BNT” iz Novog Travnika, te “UNIS-GROUP” Ilidža, Sarajevo, a shodno broju izdatih dozvola i “Pretis” iz Vogošće, te “Tehnički remont”, Bratunac.

N1

U prisustvu predsjednika Srbije, u aprilu ove godine u Mostaru, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je u fabrikama namjenske industrije u Federaciji BiH “povećana nekontrolisana proizvodnja” oružja i municije. Dodik je tada još ustvrdio da su firme u ovom entitetu pod kontrolom Bošnjaka i SDA.

“I to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za nedaj Bože nešto proizvodi. Dakle, Savjet ministara njima treba upravo da to propusti – jer je veoma jasno da je nemoguće da se u fabrikama namjenske industrije ništa ne proizvodi mimo naloga koji daju Oružane snage BiH ili konkretog komercijalnog ugovora sa inostranstvom koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala saglasnost”, kazao je tada Dodik.

Inače, inspekcijski nadzor u firmama vrši Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Nadležni ministar izjavu Milorada Dodika okarakterisao je kao politički spin. Navodi da se vrše obavezni inspekcijski pregledi, ali i vanredne kontrole.

“Na isti način i u prvih šest mjeseci ove godine. O tome smo dva puta informisali Predsjedništvo BiH. Informaciju Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Predsjedništvo je prihvatilo k znanju u kojoj smo ih upoznali kakvo je stanje i da nema onih pokazatelja koji su dati u izjavama političara, u ovom slučaju gospodina Dodika. (N1: Da li je bilo vanrednih kontrola?) Vanrednih kontrola je bilo. To možemo da uradimo i po zahtjevu nekih drugih nadležnih institucija. Ponudili smo i Predsjedništvu BiH ako žele vanrednu kontrolu i ukoliko želi bilo koji član ili Predsjedništvo kao kolektivi organ i mi ćemo to uvijek uraditi. (N1: Ponudili ste im tada u aprilu?) Tako je”, kazao je Šarović.

U prvoj polovini 2019. godine registrovane su 44 firme koje se bave proizvodnjom i remontom naoružanja i vojne opreme – 24 u Republici Srpskoj i 20 u Federaciji BiH. Podaci nadležnih ukazuju da se devet firmi bavi proizvodnjom privrednih eksploziva, a 35 proizvodnjom i remontom naoružanja i vojne opreme.

“Nad navedenim pravnim licima izvršen je redovni inspekcijski pregled u prvoj polovini 2019. godine. Nije izvršen nijedan vanredni inspekcijski pregled, niti je bilo potrebe za tim. Na osnovu izvršenih inspekcijskih pregleda u prvoj polovini 2019. godine i utvrđenog činjeničnog stanja, na osnovu materijala koji su inspektorima bili na raspolaganju, može se konstatovati da nije bilo povrede Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme”, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U 2018. godini redovan inspekcijski nadzor izvršen je u 43, tada registrovane, bh. firme. Iz nadležnog Ministarstva za N1 je saopšteno da nisu imali podataka, saznanja i indicija o proizvodnji izvan zakonskog okvira. Na zahtjev Tužilaštva Bosne i Herecegovine izvršen je vanredni inspekcijski nadzor u “BNT-u” iz Novog Travnika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad