SEECP samit neće proći bez uobičajenih čarki balkanskih političara

Vijesti 07. jul 201918:35 > 18:55
N1

Samit Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi koji će se u naredna dva dana održavati u Bosni i Hercegovini neće proći bez uobičajenih čarki balkanskih političara. Tenzije koje već duže vrijeme vladaju na relaciji BiH-Kosovo-Srbija, ali i poziv koji je predsjedniku Kosova uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH doveli su do toga da neće doći do ceremonijalne predaje predsjedništva između BiH i Kosova. Uz Kosovo samitu neće prisustvovati ni Albanija.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci je zbog svega odlučio ne doći u Bosnu i Hercegovinu i o tome je javnost obavijestio putem društvenih mreža. Glavni razlog nedolaska je kako je napisao paradoksalno ponašanje Bosne i Hercegovine. Albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj izjavio je da njegova zemlja u znak solidarnosti s Kosovom otkazuje učešće na samitu u Sarajevu.

“Kosovo je uvijek bilo i spremno je za dobrosusjedske odnose s Bosnom i Hercegovinom i za uzajamno priznavanje. Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj i sa organizacijom SEECP iz Bosne i Hercegovine. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima je jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama. Ponašanje Bosne i Hercegovine je neprihvatljivo i paradoksalno, jer njegovi predstavnici primjenjuju potpuno anti-evropske prakse koje se ne razlikuju od onih u Srbiji. Sa takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja zapadnog Balkana ostaju nezaobilazni preduslov za put ka članstvu u EU”, napisao je Thaci.

Predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik više je puta u proteklom periodu ponovio da je Kosovo pozvano u neutralnom svojstvu, te da Thacija u Sarajevo nije pozvao u funkciji predsjednika Kosova.

“Ja sam svoj stav o Thaciju rekao kada sam mu rekao da Republika Srpska nema nikakve pretenzije prema Kosovu, ali da on mora da razumije da je Kosovo sastavni dio Srbije sve dok se on ne dogovori u formatu Priština-Beograd. Dotad Kosovo ostaje nepriznata zemlja i ako on pristaje da dođe u fusnoti kako je to predviđeno na ovom forumu, eto nek dođe”, kazao je Dodik nedavno.

Samitu u Sarajevu će pak uz ostale lidere prisustvovati predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan koji se planira susresti s bh. Predsjedništvom, ali i drugim učesnicima u cilju jačanje regionalne saradnje. I o ovome je javnost doznala putem društvenih mreža preko njegovog direktora komunikacija Fahrettina Altuna.

“Turska aktivno doprinosi saradnji u Jugoistočnoj Evropi kroz ovaj proces koji je jedina kooperativna platforma koja pokriva cijeli region Balkana i kroz koju mi pridajemo pažnju miru, stabilnosti i prosperitetu regiona. Sastanak će se bazirati na poboljšanje saradnje u oblastima ekonomije, trgovine, transporta, infrastrukture i investicija. Očekuje se da će predsjednik Erdogan održati bilateralne susrete sa članovima Predsjedništva BiH te sa drugim učesnicima samita. Također, očekuje se da će predsjednik imati susret s našim vojnicima koji obavljaju mirovnu misiju u okviru misije “Althea” i koji su smješteni u kampu Butmir”, izjavio je Altun.

Da je regionalna saradnja zasjenjenja bilateralnim sukobima smatra i diplomata Igor Davidović koji smatra da je pogrešno očekivati da se ovakvim problemima bavi Evropska unija ili neka druga međunarodna instanca.

“Što se tiče međusobnih odnosa zemalja u regionu znate i Evropska unija se već poprilično duži period vremena drži nečeg što se zove koncept bilateralizacije. Dakle, bilateralizacija znači da se odnosi svih zemalja u regionu moraju riješiti na bilateralnom planu koji će pokazati da mogu doći do jasnog i konkretnog rješenja i da se zatim pojave u Evropskoj uniji, a ne da se očekuje Evropska unija da magičnim štapićem riješi unutrašnje ili međusobne probleme i napetosti”, kazao je Davidović.

Sukobi, tenzije, neriješeni problemi, nepostojanje komunikacije, unutrašnjopolitička previranja i narušeni odnosi u regionu su samo neki od razloga zašto je Evropska unija odlučila dodatno usporiti put Zapadnog Balkana prema Briselu. Upravo zbog toga će se odluke o Albaniji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini donositi tek krajem ove godine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad