Detalji posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana

Vijesti 08. jul 201908:16 > 08:24
Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas i sutra će boraviti u posjeti Sarajevu, a povodom samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsjedava Bosna i Hercegovina

Šef Odjela za komunikacije pri Uredu predsjednika Turske Fahrettin Altun, putem Twittera je objavio saopćenje o Erdoganovoj posjeti Bosni i Hercegovini. Podsjetio je kako Turska snažno podržava Proces saradnje u jugoističnoj Evropi.

“Na sastanku će biti razgovarano o koracima na razvoju saradnje na Balkanu, prvenstveno ekonomiji, trgovini, transportu, infrastrukturi i investicijama”, saopćio je Altun. Dodao je kako se očekuje da se Erdogan tokom posjete sastane s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i liderima pojedinih zemalja učesnica samita.

Očekuje se i da će se Erdogan sastati s delegacijom turskog bataljona koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH.

Kako je potvrđeno za N1, Erdogan će u glavni grad Bosne i Hercegovine sletjeti iza 12 sati, a planirano je da sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićom posjeti mezarje na Kovačima gdje je ukopan prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.

Tokom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te učešće na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu tog zločina.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad