"Da se tzv. Bh. Blok prestane baviti DF-om i Željkom Komšićem"

Vijesti 08. jul 201908:58 > 08:59
N1

Naša smjernica prema NATO-u i EU je savršeno jasno i sada pominjati to u kontekstu opstrukcije vlasti je vrlo neozbiljno. Pozivam kolege iz SDP-a i Naše stranke da se prestanu baviti DF-om i Željkom Komšićem, kazala je federalna zastupnica Demokratske Fronte Alma Kratina, koja je gostovala u Novom danu.

Koji su zaključci posljednje vanredne sjednice?

Doneseno je nekoliko zaključaka. Kad je riječ o unutrašnjoj sigurnosti zaključak je bio da se odgovori recipročnim mjerama na najavu formiranja rezervnog sastava MUP-a RS i vidjeli ste što se desilo. Kad je u pitanju migrantska kriza ova vanredna sjednica bila je samo početak svega što se dešava u vezi sa ovim problemom. Odobrena je pomoć za zdravstvo i osnaživanje policijskih snaga u Unsko-sanskom kantonu. Smatramo da je sjednica ispunila očekivanja. Državnom nivou smo uputili poruku koja se tiče osnaživanja državnih agencija. Na osnovu presude Radovanu Karadžiću Parlament FBiH usvojio je rezoluciju udruženja porodica žrtava. Smatramo da se o Rezoluciji treba raspravljati i na kantonalom nivou.

Koliko nam je potreban zakon o negiranju genocida?

Svjedoci smo kako se posljednjih godina intenziviraju slučaji negiranja genocida u javnom prostoru. Neophodno je da se donese takav zakon. Znamo da je bilo pokušaja u državnom parlamentu da dođe do donošenja zakona. Potrebno je postići konsenzus o ovom pitanju. I ovo što se u Federalnom parlamentu desilo, usvajanje Rezolucije – jeste u prilog takvom razmišljaju o potrebi zakona o negiranju genocida. Ovo je naš prilog sjećanju.

Aktuelno pitanje razmatranja i donošenja Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kao i istovremeno razmatranje Rebalansa budžeta, kako bi se obezbjedili uslovi za implementaciju zakona, svakako su najaktuelnija tema danas u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Šta očekujete?

Očekujem da se usvoji zakon kojim će se regulisati status najugroženijeg dijela boračke populacije. Ovim zakonom, koji je nedostajući već 10 godina, jasno će se normirati sva ona prava i prioriteti članova demobilisanih boraca koja su bili regulisani na lokalnim nivoima. Sigurno je da Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica neće biti zadovoljene sve kategorije u boračkoj populaciji.

Može li doći do opstrukcija?

Ne mislim da bi moglo doći i bilo bi vrlo neodgovorno da dođe do situacije koja je bila u prošlom mandatu.

Stiže mnogo optužbi na račun Demokratske fronte u smislu da je DF kriv za uslovljavanje kod formiranja vlasti na državnom nivou?

Ne želim koristiti medijski prostor kako bi odgovorila na optužbe mojih kolega iz tzv. Bh. Bloka, ali ću reći da je smješno optuživati nekoga što želi da se poštuje Ustav ove zemlje. Zar mi možemo odustati od onoga što je doneseno na Predsjedništvu BiH, na parlamentima – da se to dovodi u pitanju. Naša smjernica prema NATO-u i EU je savršeno jasno i sada pominjati to u kontekstu opstrukcije vlasti je vrlo neozbiljno. Pozivam kolege iz SDP-a i Naše stranke da se prestanu baviti DF-om i Željkom Komšićem.

Zašto ste kazali tzv. Bh. Blok?

Ne znam čemu služi prefiks “bh” u situaciju kad se odustaje od učešća u procesima koji vode u čuvanju Bosne i Hercegovine i integraciji ove zemlje. Politika Bh. Bloka mi je nejasna. Sve što rade pokazuje da nisu Bh. Blok.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad