BiH: Svako sedmo dijete ima pristup predškolskom obrazovanju

Vijesti 07. apr 201518:13 > 18:16
N1

Dok je evropski prosjek djece koja pohađaju predškolski program iznad 80 procenata, kod nas jedva prelazi dvocifreni iznos. Koliki je to dugoročno gubitak za društvo?

Prostora imamo, ali nedostaje radnika. Sa pola miliona nezaposlenih na birou, mi i dalje nemamo dovoljno uposlenih u vrtićima.

“‘JU Djeca Sarajeva’ trenutno ima 25 vrtića, 5.500 djece je u vrtićima. Mi čak i imamo prostornog kapaciteta, ali nemamo ljudstva”, saopćili su JU Djeca Sarajeva.

Svake godine povećava se broj upisane djece, ali se povećava i broj onih koji su na čekanju. Trenutno je na listi čekanja za vrtiće u četiri organizacione jedinice u KS 400 djece.

Samo 13 posto djece u BiH pohađa predškolsko obrazovanje – stručnjaci kažu da je nenadoknadiv onaj period koji se propusti do šeste godne života.

UNICEF-ovom kampanjom “Vrtići za sve” za 7.500 djece u BiH je omogućen pristup predškolskom obrazovanju.

“Ovo nije luksuz, ovo je potreba i ona se mora realizovati i smatram da su vlasti odgovorne za realizaciju i jednak pristup svima predškolskom obrazovanju”, saopćeno je iz UNICEF-a.

U mnogim opštinama nema dovoljno vrtića, ili su oni suviše udaljeni od mjesta stanovanja. Roditelji često sami nisu u mogućnosti pokriti troškove predškolskog obrazovanja, a ni vrtića.

UNICEF procjenjuje da 600 sati predškolskog programa košta blizu 900 KM za jedno dijete. Prema statističkim podacima, tek svako sedmo dijete u BiH ima pristup predškolskom obrazovanju.

Pogledajte prilog Merime Šemić.