Čanak za N1: Balkan je bure baruta čiji fitilj drži ruska spoljna politika

Vijesti 08. jul 201917:48 > 17:54
N1

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je u Danu uživo na N1 govorio o političkim prilikama u regiji, te odnosu prema obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

“Sasvim je jasno da su dileme oko toga kako se odnositi prema tome. Mi kao stranka nikada nismo imali problem sa time da je naša delegacija tamo, s tim da ću naredne godine doći ja lično, ove godine sam spriječen”, kazao je Čanak i dodao:

“Genocid je riječ koja je teška zvaničnicima ovdje da prevale preko usta, ne vidim što se iko toga stidi osim ako nisu u pitanju neki dnevno-politički razlozi”.

Možemo mi misliti o sebi koliko hoćete dobro, ali ovo što ostaje za nama su posljedice naših djela. To nije pitanje samo aktuelne vlasti u Srbiji. Ranije su vlasti imale problem s tim pa su donošene Deklaracije o Srebrenici u Srbiji. Uvijek se gledalo da se to nekako ublaži, omekša i ne bude eksplicitno tako kako jeste. Zašto je tako, ja nisam adresa za to pitanje“.

Čanak je kazao da  je u korijenu svega odsustvo lustracije.

Mislim da je u korijenu svega odsustvo lustracije. Kada je Milošević svrgnut s vlasti, umjesto da se uradi temeljita rekonstrukcija društva i zabrane SPS, SRS i njihova rukovodstva privedu zakonu. Umjesto toga, ja sam dobio odgovor iz kolega iz DOS-a da se ne može praviti demokratija zabranjivanjem stranaka. Moja argumentacija nije naišla na razumijevanje. To je bila sudbina pokušaja da se na tu temu nešto uradi. Dokle god se to ne promjeni i dok svakoga dana u Srbiji ne bude čas historije gdje će se tačno pokazati šta se desilo, koliko je i kako zloupotrebljavano decenijama građeno jedinstvo jedne zemlje, gdje su ljude koji su ubijali dočekivali raširenih ruku. Dokle god se ne kaže da su tu stradali Bošnjaci, Hrvati, Srbi i svi ostali, dok se to ne desi mi ćemo imati stalno svađu oko riječi“.

“Meni riječ ne znači ništa, za Srebrenicu koja je toliko strašna, više ništa ne znači ni genocid ni etničko čišćenje, samo vrijedi nova riječ koja bi bila “autokanibalizam”. Proždiranje samih sebe, čitavog jednog prostora, gdje je Srebrenica najužasniji primjer svega toga”, dodao je Čanak.

Kome odgovara manipulacija činjenicama o Srebrenici?

Treba onima koji nisu kažnjeni, da bi se nastavila ista ideologija koja nikako da se prepozna i odbaci kao štetočinska po ljude koji žive u Srbiji i za Srbiju. Kosovo je osvojeno 1912. na sablju i pripojeno Srbiji, a Kosovo je izgubljeno 1999. NATO avionima i voljom velikih sila. Zašto? Zato što nismo umijeli da se ponašamo domaćinski prema tome što su preci osvojili. Ne razumijem kroz priču gdje se neko nečemu čudi. Šta se neko čudi kada je Balkan bure baruta čiji fitilj drži ruska spoljna politika. Šta se ko čudi kada je BiH nestabilna država u uslovima gdje Putin svako malo zove Dodika na kanabe da pokaže da ima čipova na Balkanu gdje može igrati kockarske igre s ostatkom svijeta. Zar neko misli da će postojeći konflikt Istoka i Zapada na Balkanu da prođe tek tako i da svi oni neće imati svoje favorite ovdje? A mi ćemo svoje živote trošiti tako što ćemo gledati preko plota i mrziti se“, smatra Čanak.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad