Mašović: Šta će se desiti kada nijedna žrtva više ne bude pokopavana

Vijesti 08. jul 201917:56 > 17:58
N1

Kolona sa tijelima žrtava genocida u Srebrenici sutra 9. jula kreće iz Visokog u Potočare. Koliko žrtava će ove godine biti pokopano u Potočarima, te za koliko njih se još uvijek traga za N1 govorio je Amor Mašović, predsjedavajući Komisije za nestale osobe FBiH.

“Ove godine je 33 identifikovane osobe za koje su porodice dale saglasnost da se ove godine sahrane i klanja im se dženaza u Memorijalnom centru Potočari”, kazao je Mašović te dodao:

“Ukupno 38 žrtava je identificirano od strane porodica ali zbog nekompletnosti njihove porodice još uvijek nisu dale saglasnost za ukop.”

Procenat pronađenih žrtava je preko 85 a prema riječima predsjedavajućeg Komisije za nestale osobe FBiH traga se za još oko 1000 žrtava.

“Do sada je obrađeno 570 lokacija kada je u pitanju genocid u Srebrenici, na tim lokacijama najmanje 7119 žrtava je pronađeno. Postoji određeni broj žrtava za koje nije bilo moguće izolovati DNK”, objasnio je Mašović te rekao da cjelokupan zadatak nije završen i da je potrebno pronaći dodatne dijelove onih skeleta koji nisu kompletni.

Na marginama Samita u Poznanu govorilo se i o nestalim u BiH.

“Predstavnici domaćih institucija koje se bave problemom rješavanja nestalih podnijeli su prvi godišnji izvještaj Grupe za nestale osobe. U Hagu, sjedištu nezavisne komisije za nestale osobe potpisali smo okvirni plan za rješavanje problema nestalih. To je formiranje jedinstvene baze podataka nestalih na području Jugoslavije, zatim razmjena informacija, podataka, zajedničke ekshumacije, zajedničke komemoracije”, rekao je Mašović za N1.

Amor Mašović zagovornik je ideje da Memorijalni centar Potočari trreba raditi na publikovanju onoga što se desilo u Srebrenici:

“Memorijalni centar nije u cjelosti ispunio zadaću zbog kojeg je osnovan. Sve se svelo na događaje ovaj jedan dan u godini, kada se organizuje i marš mira i dženaza, a preostalih 360 dana prolazi u tišini. Memorijalni centar već danas treba početi razmišljati o tome šta će se desiti kada više nijedna žrtva ne bude bila pokopavana, hoće li taj 11. proći u šutnji?”

Mašović je kazao kako bošnjački narod mora prestati sa gajenjem kulture zaborava i potiskivanja i da počne promovisati kulturu sjećanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad