Slučaj Dajane Dangubić poprima nove dimenzije i otvara dodatna pitanja

Vijesti 08. jul 201917:52 > 19:29
N1

Slučaj Dajane Dangubić koja je policijskoj upravi Banjaluka prijavila fizički napad, poprima nove dimenzije i otvara nova pitanja. Djevojka kratke kose, koja je i službeno vojno lice, te sportistkinja , za N1 govori kao građanka, kaže da je umorna od cijelog slučaja, ali apeluje na sve žene, prijavite nasilje, ali prijavite i neprofesionalan odnos policije. A da li ga je bilo, pitali smo i ministra Dragana Lukača.

Nasilje je prijavila kao građanka, ne kao oficir Oružanih snaga. Ni kao sportistkinja. Prijavila je, jer smatra da to treba da uradi svaka žena, koja ga doživi.

Dajana Dangubić, za N1 kaže da je njen slučaj dobio pogrešne interpretacije, te da su u tome učestvovali i mediji željni senzacionalizma.

No, ona, pored svega zahtijeva profesionalniji odnos policije prema građanima.

N1

“Jer ne obraća se stranci sa halo mala i čuj curo, jer to je posao neke osobe koja predstavlja zakon. Znači ako ti privatno imaš stav protiv cure sa kratkom kosom koja se ne šminka, to zadržiš kod kuće, a na poslu radiš onako kako ti nalaže pravilo službe. Nije Banjaluka uopšte loša, Banjaluka je predivan grad, ovdje sam zadnje tri godine upoznala predivne ljude, lijepo mi je ovdje. Samo je problem što u svakoj travi ima malo kukolja”, kazala nam je Dajana.

Iskoči kukolj u žitu, može se desiti da iskoči i pojedinac u sistemu sa više hiljada ljudi, kaže ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač. Zato je tu, navodi unutrašnja kontrola, te služba za zaštitu integriteta MUP-a koja će reagovati po svakoj prijavi.

N1

“Svakako oštećena stranka ima pravo na mišljenje, da li je zadovoljna ili ne. U principu, oštećene strane nikad nisu zadovoljne, naročito radom policije. Ono što je specifično je da oštećena nije tražila krivično gonjenje lice koja je navodno izvršilo napad, što je za mene pomalo neobično i zašto sada oštećena stranka ima kritike na račun policije, a ne traži od policije da krivično goni lice za koje kaže da ju je napalo”, izjavio je Lukač.

A za sumnjvim licem koji je verbalno i fizički napao dvije ženske osobe, 30. juna oko 45 minuta posle ponoći, u ulici Majke Jugovića u Banjaluci, traga PU Banjaluka. Rade i na identifikovanju počinioca, saopštavaju za N1.

Za to vrijeme, ona koja je prijavila nasilje izložena je novim prijetnjama, ovaj put na društvenim mrežama. No, Dajana Dangubić, kaže ugasiće telefon i ide na odmor. Ostavlja institucije da rade uz zaključak:

“Ubuduće ne planiram da ćutim, ako se desi bilo kakva vrsta nasilja nada mnom, savjetujem svim ženama i muškarcima, ko god ima problem, prvo da prijavi nasilje, drugo da prijavi neprofesionalan rad. Jer, ako mi ne prijavljujemo one koji ne znaju da rade, nikad ih nećemo ni naučiti da rade. To je to”.

Dajana u cijeli slučaj nije željela uplitati instituciju u kojoj radi, jer je kao civil napadnuta. Senzacionalizam pojedinih medija kaže može joj donijeti probleme na poslu. Ova mlada Konjičanka, šampionka u dizanju tegova i rekorderka u skokovima sa starog mosta, kaže, u momentu napada bila sam samo žena.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad