Da li je BiH ponovo umiješana u nelegalni izvoz oružja?

Vijesti 07. apr 201519:11 > 19:19
N1

Ekspert za Libiju pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija zatražio je informaciju od stalnog predstavnika Srbije u UN-u o poslovanju firme Tehnoremont zbog sumnje da je poslovala sa ljudima koji su povezani sa terorističkim organizacijama.

Bosna i Hercegovina se često dovodila u vezu sa sumnjivim izvozom naoružanja, a zbog toga se postavlja logično pitanje da li je naša država umiješana i u ovu priču.

Vlasnik Tehnoremonta iz Srbije tvrdi da do izvoza nije došlo, što tvrdi i Srbija. Inače sve afere sa sumnjvim izvozom oružja vezuju se za Slobodana Tešića. Za sad nema poveznice između Tešića i srbijanskog Tehnoremonta. Slobodan Tešić se nalazi na crnoj listi UN-a zbog kršenja embarga izvoza oružja u Liberiju. On je dugo godina poslovao u Srbiji. Na snazi je dvomjesečna zabrana izvoza iz BiH zbog sumnje da bi oružje moglo otići u zemlje koje su pod embargom UN-a, kazala je reporterka N1 televizije, Milica Vučetić, prilikom javljanja uživo u Dnevniku N1 televizije.

Poslove u BiH Slobodan Tešić je vodio preko posrednika Dragana Kapetine i njegove firme Bosnia Spec Export koja više ne posluje u BiH s obzirom da je poslovnica u Istočnom Sarajevu zatvorena.

U prilogu pogledajte priču reportera N1, Miodraga Sovilja, o Tehnoremontu i sumnjama da su poslovali sa terorističkim organizacijama.