Erdogan: Politika proširenja EU blokirana od kratkovidnih populističkih krugova

Vijesti 09. jul 201910:11 > 10:11
N1

Vjerujemo da će lideri djelovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU. Zadovoljstvo mi je da su zemlje osnivači procesa postigle saglasnost da Turska preuzme u budućnosti predsjedavanje ovim procesom, kazao je danas turski predsjednik Reccep Tayip Erdogan prilikom obraćanja na Jahorini u sklopu foruma Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP).

“Uspjeh saradnje jugoistočne Evrope nije važan samo za naše zemlje nego za mir i stabilnost prosperitet cijelog evropskog kontinenta, cijelu Evropu. Ovaj proces u isto vrijeme ostvaruje i kritičan doprinos procesu integracija Balkana sa evroatlanskim institucijama”, kazao je Erdogan na početku obraćanja i dodao:

“U posljednje vrijeme vidimo da je politika proširenja EU blokirana od strane nekih kratkovidnih populističkih krugova. Negativni pravci podjele i diskriminacije koji se šire širom kontitneta ne predstavljaju opasnost samo za Evropu, nego i za budućnost i potencijal da regija bude nada za mnoge”.

Erdogan je kazao da vjeruje da će evropski lideri djelovati vizionarski.

“Vjerujemo da će lideri djelovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU. Zadovoljstvo mi je da su zemlje osnivači procesa postigle saglasnost da Turska preuzme u budućnosti predsjedavanje ovim procesom”, istakao je.

Predsjednik Turske je kazao da je Turska utočište za nekoliko miliona izbjeglica.

“Fokusirat ćemo se na pitanje migracija, proširenje resursa, transportnih ruta u regiji i slično. Zemlje EU se ne mogu pohvaliti da su prihvatile nekoliko desetina izbjeglica, a Turska je utočište za nekoliko miliona izbjeglica. Potrošnja koju je Turska ostvarila za pomoć izbjeglicama premašila je 36 milijardi dolara”.

“Balkanske zemlje treba da razvijaju ekonomsku saradnju, a autoput Beograd – Sarajevo je i u tom pogledu od strateške važnosti”, dodao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad