Premijer Australije o genocidu u Srebrenici: Da se nikada ne zaboravi

Vijesti 09. jul 201910:14 > 10:23
AFP

Premijer Australije Scott Morrison prvi put je dao izjavu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici u kojoj između ostalog navodi da izražava najiskrenije saučešće svima koji su izgubili nekoga voljenog u Srebrenici.

Svake godine, 11. jula, svijet se podsjeti na masakr u Srebrenici. Žalimo za životima onih koji su nestali i poštujemo hrabrost i izdržljivosti onih koji su preživjeli i oduprijeli se“, navodi Morrison te ističe:

Zajedno se zalažemo da osiguramo da takva tragična dešavanja nikada ne budu zaboravljena i da su lekcije iz njih uvijek poštuju“.

Premijer Australije navodi da se, kao Australijanci, zalažu za principe prihvaćanja, poštovanja i inkluzije.

Mi svi moramo da preuzmemo ulogu u očuvanju toga da ova velika država ostane mjesto gdje svako dobija fer šanse; gdje nas ne dijele naše razlike, nego nas obogaćuju. Ovo je obećanje Australije i razlog zbog kojeg ljudi iz svih dijelova svijeta zovu ovu zemlju svojim domom – mi smo jedna od najmiroljubivijih i najharmoničnijih multikulturalnih društava na zemlji“, naglašava Morrison.

U ime Vlade i naroda Australije izražavam svoje najiskrenije saučešće svima koji su izgubili nekoga voljenog u Srebrenici. Želim da pronađete mir u komemoraciji, znajući da će njihovo sjećanje zauvijek ostati u našim srcima“, navodi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad