Ed Husić: Moramo stati uz Bosnu i Hercegovinu danas i još dugo u budućnosti

Vijesti 09. jul 201910:51 > 11:04
Facebook

Ed Husić, član australskog Parlamenta, kazao je kako je genocid u Srebrenici najgori zločin u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata.

Ovih dana se obilježavaju 24 godine od genocida u Srebrenici – najgoreg zločina u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata. U ljeto 1995. godine je ovaj mali grad svjedočio genocidu u kojem je više 8.000 njegovih muškaraca i dječaka izgubilo svoje nevine živote“, ističe Husić u svojoj izjavi te navodi:

“Dok se prisjećamo godišnjice genocida, naše misli su sa mnogima koji nastavljaju da nose rane svojih gubitaka”.

Husić naglašava kako budućnost mora biti bazirana na želji da se živi s razlikama.

Mi odajemo poštovanje njihovoj boli ne samo time što će oni koji počine takve zločine biti dovedeni pred pravdu, već pružajući nadu za bolju budućnost. Budućnost koja se bazira ne samo na toleranciji i poštovanju, već i na istinskoj želji da živimo s našim najdubljim razlikama u vjerama u duhu pomirenja”, navodi.

Husić je izrazio zahvalnost organizatorima godišnjice genocida i onima koji podržavaju organizaciju komemoracije.

Bol onih koji su preživjeli rat u Bosni nikada neće nestati. Utoliko je još i važnije da svi mi pomognemo da sjećanje na Srebrenicu nikada ne nestane. Moramo stati uz Bosnu i Hercegovinu danas i još dugo u budućnosti – u čast svih onih koji su umrli i u solidarnosti s onima koji i dalje tuguju“, naglašava Husić.

Na kraju je dodao da će se i dalje zalagati po tom pitanju, osiguravajući da Srebrenica ni danas ni nikada ne bude zaboravljena, kako je istakao.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad