Brnabić na Jahorini: Da se albanski predsjednik uzdrži od provokacija (VIDEO)

Vijesti 09. jul 201912:07 > 12:08
N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na Jahorini poručila da Proces saradnje jugoistočne Evrope, kao ni Bosna i Hercegovina, koja je domaćin ovog samita, ne prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Brnabić je na skupu na Jahorini istakla da je jasan format u kojem Kosovo učestvuje na samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi i pozvala albanskog predsjednika Iljira Metu da se “uzdrži od provokacija”.

Ona je izrazila žaljenje što predstavnici Kosova nisu prisutni na samitu, dodajući da to pokazuje koliko im je stalo do regionalne saradnje.

Predsjednik Albanije Iljir Meta danas je na Jahorini izjavio da je pravo vrijeme da Bosna i Hercegovina “ide dalje u prepoznavanju realnosti da je republika Kosovo nezavisna i suverena zemlja” i da se prema njoj treba odnositi sa poštovanjem, naročito susjedi.

Meta je na plenarnoj sesiji samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ na Jahorini naglasio da još ima nekoliko bilateralnih izazova i izrazio žaljenje što Kosovo danas ne učestvuje na ovom skupu.

On je rekao, između ostalog, da je, zahvaljujući proširenju NATO-a i integraciji EU, ovo i dalje najbezbjednija regija.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad