Međunarodna policijska akcija, pretresi i u BiH

Vijesti 09. jul 201913:47 > 13:52
PIXSELL / Ilustracija

Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca, obuhvata ukupno pet zemalja (Nizozemska, Belgija, Španjolska, Slovenija i Bosna i Hercegovina) a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizirano u više zemalja.

Kako je saopćeno, tužitelj Tužiteljstva BiH nalazi se u Nizozemskoj, gdje sa kolegama koordinira aktivnosti koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za sudjelovanje u međunarodnoj mreži počinitelja kaznenih djela.

Osobe koje su predmet operacije u BiH, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca.

Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno 5 lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe, blokirano je 400.000 KM.

Tužiteljstvo BiH u proteklom periodu, sa kolegama iz EU putem EUROJUST-a koji je nositelj aktivnosti, sudjelovalo u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

Nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama, tužiteljstvo će moći dati više informacija i detalja, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad